RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 18. juuli 2016

MATTI ILVES: POLIITIKUTE VASTUTUSEST

On on kahjuks nii, et ükski valitsuse liige ja Riigikogu nn. rahvasaadik ei kanna oma tegevuse üle poliitikas mingit vastutust.

Delfis ilmus 07.juuli 2016 artikkel pealkirjaga: "Peaminister riigikogulaste kuulumisest nõukogudesse: kes siis veel peaks selle vastutuse võtma?" Ja seal kirjutati nii: "Reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas nimetas riigifirmade nõukogudusse kuulumise piiramist populistlikuks hüsteeriaks ning arvas, et poliitikud on juba kord otsustanud avalikult vastutada ja võiksid seda teha ka nõukogudes."

Tegelikult ei tohi Riigikogu liige töötada teises riigiametis ja saada tulu kahest kohast korraga, seega ei tohi nad kuuluda ka riigiettevõtete nõukogudesse.
Põhiseadus ütleb otseselt: § 63 - Riigikogu liige ei tohi olla üheski muus riigiametis. Aga mis siis kuulumine ettevõtete nõukogudesse on? See on otsene ja selge põhiseaduse rikkumine. Aga millal valitsus või enamus riigikogu liikmeid sellest hoolinud?

Mulle ei ole teada ühtki juhust, kus riigiettevõtete nõukogusesse kuulunud Riigikogu liige oleks "võtnud vastutuse" ja saanud karistada.
Siin tuleb esmalt meele juba ammune (2004. aasta) strateegilise viljatagavara vargus Rakvere Viljasalvest. Vastutusele võeti küll mõned viljasalve töötajad ja mõisteti nende üle kohut. Aga nõukogu liikmed, milline oli nende vastutus, seda lihtsalt polnud. Täpselt nii on olnud nõukogudesse kuuluvate saadikute vastutusega kõikjal.

Isiklikult olen ma seisukohal, et mingeid kasutud nõukogusid riigiettevõtete juures ei oleks üldse vaja, nii on tegelikult käitudud ka mõningates teistes riikides. Igal riigiettevõttel on täievoliline direktor ja see peakski kandma kogu vastutust ettevõtte arengu ja riigi huvide esindamise eest majandusministri ees ja kõik. Kahjuks ka EKRE pooldab neid kasutuid nõukogusid, korruptsioonivastase erakonnana peaksid nad teadma, et just nende kaudu levib majanduslik korruptsioon poliitikute, parteide ja ettevõteteni. Siin on heaks näteks tuua "Tallinna Sadama" hiljutine juhtum.

Aga kuidas on lugu peaministri ja teiste ministrite vastutusega? Jah, on olnud küll paar juhust, kus minister on võtnud suure meediakära saatel poliitilise vastutuse. Jaa siis? Ei ole olnud ühtegi korda, kus see tegelane oleleks ka võetud kohtulikult vastutusele ja pandud tegelikult vastutust kandma.

Seega on "poliitilise vastutuse" võtmine meil vaid sõnakõlks ja populism.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP