RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 24. juuli 2016

MATTI ILVES: VEIDI ÜHE AUSAMBA LOOST

Fotol on Järva-Madise kirikaias seisev Vabadussõja ausamms nüüd. Mäletan veel, kui käisin koos isaga (töötas seal proviisorina) seda sammast vaatamas. See oli veel wabariigi ajal püstitatud ja püsis Järva-Madisel haruldaselt kaua. Kuni lõpuks tulid Tapalt sõdurid ja lõhkusid selle, ning vedasid tanki või tanketiga kirikumõisa tiiki. Täpset lõhkumise aastat ei mäleta, aga see võis olla kusagil 40. aastate lõpus või 50-ndate alguses.
See oli püsti nõnda kaua arvatavasti seepärast, et võib-olla kohalikud punased pelgasid seda lõhkuda, sest kartsid metsavendade kättemaksu, seal lähedal Albu metsades-soodes varjas neid palju. Mäletan isegi, kuidas Tapalt tulnud sõdurid korraldasid neile haaranguid.

Fotol seisan ma nende ausamba küllalt suurte tükkide kõrval auvalves, pildistand sõber ajas mind aga veidi kahjuks muigama sellel pidulikul hetkel, sinna kuivanud tiigi juurde sõitsime jalgratastega "Turist". Olime keskkooli ajal Amblas (mina lõpetasin 1965) juba küllalt eestimeelsed poisid ja lugenud "Eesti Vabadussõda 1918-1920" I ja II osa, samuti 1944 aastal ilmunud koguteost "Eesti rahva kannatuste aasta" I ja II osa, veel lisaks ka wabariigi aegseid ajalehti ja ajakirju.
Ega Ambla Keskkooli ajalooõpetajatel meiega just kerge polnud ebamugavate küsimuste pärast koolitundides.

Viimasel fotol on Vabadussõjas langenud ja hästi on näha, et kolmnurkne ausammas on taastatud originaali tükkidest.


1 kommentaari:

Anonüümne 28. aprill 2023, kell 00:29  

Tänud! Väga huvitav info!



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP