RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 22. november 2016

Kutse lastekaistse teemalisele loengule (reedel kell 18.00 Rahvusraamatukogus)

Austatud Matti Ilves!

Mul on hea meel kutsuda Teid osa võtma Norra inimõiguste juristi ja advokaadi Marius Reikeråsi loengust, mis toimub reedel, 25. novembril kell 18.00 Rahvusraamatukogu suures saalis.
 
Loengus tutvustab Marius Reikerås Norra lastekaitseorganisatsiooni "Barnevernet" küsitavat tegevust ja sellega seonduvaid probleeme ning räägib Euroopa inimõiguste olukorrast laiemalt.
 
Marius Reikerås seisab perekondade õiguste kaitsel Norra lastekaitseorganisatsiooni Barnevernet vastu, mille tegevuses on ilmnenud tõsiseid õigusrikkumisi. Norra lastekaitseamet on korduvalt eemaldanud lapsi nende bioloogilistelt vanematelt ilma piisava põhjuseta.
 
“Ma kohtun iga päev, igal nädalal inimestega, kes jutustavad mulle neid jubedaid lugusid, mida on raske uskuda. Sest me oleme ju harjunud mõtlema Norrast kui tsiviliseeritud riigist, mis tahab end esitleda maailmale inimõiguste tšempionina. Ent kui sa kõiki neid lugusid kuuled, siis mõistad, et tegelikkus on vastupidine. Üks minu peamistest ülesannetest on tõsta teadlikkust sellest, et valitsuse sõnade ja tegude vahel on suur lõhe,” kirjeldab Marius Reikerås oma tööd.
 
Rahvusvaheliselt tuntuim Norra lastekaitse rikkumiste juhtum on Rumeenia päritoluga Marius ja Ruth Bodnariu viie lapse (mh ka paarikuise imiku) lahutamine perekonnast seoses nende kristliku kasvatuse ja väidetava füüsilise väärkohtlemisega. Rahvusvahelise protestilaine mõjul andis Norra lastekaitse perekonnale lapsed tagasi.
 
“Seaduses on öeldud, et valitsus peab hoolitsema inimõiguste tagamise eest. Kuid tulemus on vastupidine. Võidelda tuleb iga päev, iga tund, kui soovite edu saavutada. Perekond Bodnariu juhtum on selle kohta heaks näiteks. Isegi rahvusvahelise surve tingimustes võttis seitse kuud aega, et Norra võimud lapsed tagastaksid,” kommenteerib Reikerås.
 
Teema on kahtlemata aktuaalne ka meie lastekaitseseaduse kontekstis, mis võtab paljuski eeskuju Norra vastavatest õigusaktidest. Et ära hoida võimalikke laste- ja lastevanemate õiguste rikkumisi Eestis, peaksime olema antud teemast võimalikult teadlikud.
 
Loeng algab reedel, 25. novembril kell 18.00 Rahvusraamatukogu suures saalis ning toimub inglise keeles. Sissepääs loengule 5 eurot. Marius Reikeråsi Eesti visiit on teoks saanud paljude kodanikeühiskonna organisatsioonide koostöös.
 
Kohtumiseni Rahvusraamatukogus!
 
Markus Järvi
juhatuse liige
SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks

Üritust toetavad: The Nordic Committee for Human Rights, kodanikuliikumine Terviklik Eesti, Statera jätkusuutliku arengu uurimis- ja praktikakeskus, MTÜ Eesti Vanemad, MTÜ Kogukonna Hüvanguks, SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, Läti lapsevanemate ühendus “Dzimta”, MTÜ Põhiõiguste Kaitse Keskus, Leedu vanemate foorum, Lääne-Leedu lastevanemate foorum, Portugali juristide ühendus sundadopteerimise vastu, Euroopa parlamendi liige Tomas Zdechovsky (Tšehhi), John Hemming (Suurbritannia), Januzs Korwin-Mikke (Poola).

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP