RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 24. veebruar 2018

Eesti Vabariigi 100. aastapäev, tõrvikurongkäik

Eelreportaaž: Tõrvikurongkäik 2018


Hea Matti Ilves

Tule ja tähista Eesti juubelit koos tuhandete inimestega tõrvikurongkäigul!
Laupäeval, 24. veebruaril algusega kell 19.00 toimub Tallinna vanalinnas viiendat korda vabariigi sünnipäevale pühendatud tõrvikurongkäik. Riigi juubeli puhul kannab tänavune tõrvikurongkäik sõnumit „Sada aastat seljataga. Tuhat aastat veel”. 
Vabaduse väljakult kell 19.00 liikuma hakkava rongkäigu avab Eesti hümn ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme sõnavõtt.
Rongkäigus lauldakse ühiselt isamaalisi ja armastatud Eesti laule. Ühislaulmise lugusid edastab Tre raadio ja Ring FM-i programm, mida kuuleb Tallinnas sagedusel 105,8 MHz. 
Rongkäik viib läbi vanalinna, põigates selleks ajaks osaliselt suletavale Pärnu maanteele. Tund pärast algust jõuab rongkäik tagasi Vabadussõja võidusamba jalamile, kus ühislaulmine jätkub.
Lisaks armastatud ja tuntud eesti lugudele esineb ühe värskeima isamaalise lauluga „See maa” lauljatar Renate Saluste. Sündmusele paneb punkti kitarrist Brad Jurjens, kes esitab kitarril Eesti hümni.
EV100 tõrvikurongkäigust valmib video, mis võetakse üles nii maalt kui ka õhust.
Korraldajad soovitavad rongkäigule võimalusel kaasa võtta rahvuslippe. Plakatid ning vabariigi aastapäevale sobimatu sümboolika ja loosungid palutakse koju jätta.
Tõrvikurongkäiku korraldab Eesti Konservatiivne Rahvaerakond koos oma noorteorganisatsiooniga Sinine Äratus.


Kus ja millal?

Tõrvikurongkäik 2018 toimub Tallinnas Vabaduse väljakul algusega kell 19.00

Tõrvikurongkäigule kogunemine algab kell 18.00 Vabaduse väljakul.

Kava

  • Kogunemine tõrvikurongkäigule Vabaduse väljakul
  • Tõrvikute jagamine
  • Eesti hümn, Mart Helme sõnavõtt
  • Tõrvikurongkäik läbi Tallinna vanalinna
  • Lühikesed sõnavõtud
  • Ühislaulmine, esinevad Brad Jurjens, Renate Saluste, Merit Männiste.
Korralduslik pool
Tõrvikurongkäigule võib tulla nii oma tõrvikuga kui ka ilma. Soovi korral saab täidetud tõrviku tasuta Vabaduse väljakul olevatest jagamispunktidest. Tõrvik palutakse tagastada pärast rongkäiku, et seda saaks järgnevatel aastatel taas kasutada.
Kes tulevad oma tõrvikutega, nendel palutakse kasutada tõrvikuid, mis ei kujuta ohtu teistele rongkäigul osalejatele, st neilt ei tilgu ei põlevaid ega riideid määrivaid/kahjustavaid vedelikke või jääke.
Julgesti võib kaasa võtta eesti lippe. Poliitilised plakatid palutakse koju jätta, sest tegemist on Eesti Vabariigi sajandale aastale pühendatud sünnipäevaüritusega.

Ajalugu

Tõrvikud põlesid ka 23. veebruaril 1918 Pärnus Endla teatri ees, kui suurriikide heitluste kiuste võeti kätte ja kuulutati välja Eesti riik, kus eestlased said üle aegade oma tulevikku ise määrata. Nõukogude okupatsioonivõimud aga kiusasid taga eesti üliõpilaste tõrvikurongkäike, nähes nendes eestlaste igatsust oma iseseisva riigi järele.

Tõrvik on teejuht pimeduses. Tõrvik on olnud aastasadu eestlaste vabadusvõitluse sümboliks. Jüriööl juhtisid tõrvikud eestlaste malevaid lahingusse võõra võimu ja ideoloogia vastu.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP