RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 10. märts 2018

Mati Hint: Eesti on korruptiivsuse meistriklassis

"Isegi riigiettevõtetes, kuhu iganes sõrm pista, selguvad hiiglaslikud korruptsioonijuhud, ülalpeetavad inimesed, varitöötajad ja mis kõik veel," rääkis emeriitprofessor Mati Hint, kelle sõnul väljaspoolt vaadates tundub, nagu Eestis oleks kõik korras. "Tegelikult see nii ei ole. Eesti on korruptiivsuse meistriklassis."

"Eesti on riik, kes oskab väga hästi simuleerida." Hint selgitas oma seisukohta Tallinna TV saates "Räägivad" järgmiselt: "Isegi riigiettevõtetes, kuhu iganes sõrm pista, selguvad hiiglaslikud korruptsioonijuhud, ülalpeetavad inimesed, varitöötajad ja mis kõik veel. See kõik tuleb sellest, et Eesti õigussüsteem pole ülesehitatud õigluse taotlemisele, vaid juriidiliste paragrahvide ja protseduuride järgmisele. Kohe alguses ehitati üles ränkade tunnihindadega advokatuurisüsteem, Eesti kohtusüsteem võtab inimese elust 5-15 aastat."
Hint lisas, et seega on valitsejad äärmiselt rahul, kuna mõistusega inimesed loobuvad õiguse ja õigluse otsimisest.

Ka möönis Mati Hint, et Euroopa viie rikkaima riigi hulka ei jõua Eesti mitte kunagi. "See eesmärk on küüniliselt valesti püstitatud. Eesti võinuks jõuda Euroopa viie õiglaseima või harituima riigi hulka. Viimane olnuks isegi teostatav, kui poleks vahepeal kõike käest ära lastud."
Hindi hinnangul on küsimus ka selles, kuidas rikkus või jõukus jaguneb. "Kui ühiskonnas pole mitte mingisugune võrdsus eesmärgiks, on selliste lausete hõiskamine küüniline manipuleerimine ja väga hästi omandatud PR-tehnika."

Hint lisas, et ajakirjandus vastutab väga suurel määral selle eest, mida rahvast uskuma pannakse, selle eest, kuidas rahvaga manipuleeritakse, et inimesed valimiste ajal valivad taas taoliste loosungite hüüdjad ja lasevad end hirmutada. "Ma ei ole enam nii heal arvamusel Eesti valija tarkusest, kui olin näiteks Laulva revolutsiooni järel või Iseseisvusreferendumi ajal," tõdes Hint.

Poliitik Mailis Reps nõustus eelkõnelejaga, et viie jõukama riigi hulka jõudmine on üks poliitilistest pakenditest, millega müüakse näivust. "Juba toona, 2006. aastal, mil see põnev lubadus välja mõeldi, ütlesid majandust analüüsida oskavad inimesed, et sisetarbimine ja laen ei saa viia riiki jõuaks. Nad saavad moodustada hetkelise süsteemi. Jõukuseks on vaja struktuurset lähenemist," nentis Reps.
Reps lisas, et Eesti ühiskonnas ei aktsepteeri ta mitte mingil juhul edukultust." Edu kõikehülgavas, teisi mittearvestavas, nn üle laipade minemises on mulle täiesti vastuvõetamatu," ütles Reps.

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/mati-hint-eesti-on-korruptiivsuse-meistriklassis-n164360

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP