RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 13. märts 2018

REPLIIK: Millised erakonnad toetavad tegelikult otsedemokraatia seadustamist?

Riigikogu ees toimus täna meeleavaldust otsedemokraatia seadustamiseks, mida kasutas pildile pääsemiseks ka Vabaerakond, kes püüab end aeg-ajalt näidata otsedemokraatia toetajana. Väärib siiski meeldetuletust, et Vabaerakond on väga selgelt presidendi otsevalimise vastu.

Kui Keskerakonna ja EKRE fraktsioonid algatasid 2016. aasta sügisel eelnõu, et muuta vabariigi presidendi valimise korda ja seadustada presidendi otsevalimised, siis Vabaerakond seda eelnõu ei toetanud. Kahjuks loobus Keskerakond presidendi otsevalimise toetamisest pärast seda, kui nad koos otsedemokraatia vaenlaste – sotside ja IRL-iga – võimule tulid.

Praegu on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ainus presidendi otsevalimist pooldav poliitiline jõud riigikogus. Samuti leiab EKRE, et kodanikel peaks olema võimalus algatada seaduseelnõusid ja rahvahääletusi nii uute seaduste vastuvõtmiseks kui ka riigikogus vastuvõetud seaduste tühistamiseks. Tõsi, nendes küsimuses on lootust leida ühine keel ka vabaerakondlastega.

Kartellierakonnad – Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid – on otsedemokraatia tulised vastased, pooldades praegust esindusdemokraatia mudelit, mille kohaselt kodanikel on õigus riigi asjades kaasa rääkida valimistel. Valimistevahelisel ajal hoitagu mokk maas… Referendumeid ja presidendi otsevalimist kardavad reformikad, irlikad ja sotsid nagu tuld.

UU

Allikas: http://uueduudised.ee/arvamus/repliik/repliik-millised-erakonnad-toetavad-tegelikult-otsedemokraatia-seadustamist/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP