RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 13. märts 2018

Soome uus salarelv – kaugjuhitavad maamiinid

Pärast tavaliste maamiinide keelustamist on Soome arendanud välja ja võtnud kasutusele täiesti uut tüüpi salajase relva – kaugjuhitava maamiini.

Miini kohta on Soomes kasutusel termin kauhumiina ehk õudusmiin. Soome president Sauli Niinistö on selle kohta öelnud hyppykaveri ehk hüpiksõber. tegemist on Soome sõjaväe uue imerelvaga, mis peaks vaenlast heidutama sarnaselt varem kasutusel olnud maamiinidega. Selle relva vastu on huvi tundunud juba Hiina, vahendab Iltalehti.

Kaugjuhitavad nn hüpikmiinid on kallimad kui tavalised maamiinid. Ühtegi pilti ega muud infot pole nende kohta veel avalikustatud. Teada on vaid see, et tegemist on kaugjuhitavate lõhkeseadeldistega. Vastavalt maamiinide keelustamise kokkuleppele peavad uued miinid olema täielikult inimese poolt kontrollitavad. See tähendab, et inimene teeb otsuse, kas seadeldis lõhkeb või mitte.
Hüpikmiini tööpõhimõte on selline, et pärast plahvatust hüppab miin õhku ja sellest lendab välja teras- ja volframkuule. Kuulid lendavad suunaga ülevalt alla ja nõnda on nende eest end väga raske kaitsta. Tavaliselt toimivad miinid suunaga alt üles või kõrvale.

Volframkuulid on teraskuulidest suurema läbivusega. Volfram on hõbedane aine, mis on üks tugevamaid metalle. Seda kasutatakse näiteks tankitõrjerelvades.
Kaitseminister Jussi Niinistö on öelnud, et hüpikmiinid on tõhusad nii vaenlase isikkoosseisu kui sõjatehnika vastu. See suudab läbistada näiteks soomukeid.

Seni pole avalikustatud ka seda, kus hüpikmiine toodetakse. Kuluaarides kutsutakse seda uut relva Soome lahinguvälja jumalaks. Praegu on relv testimisfaasis, et see vastaks kõikidele rahvusvahelistele normidele.
President Sauli Niinistö on öelnud, et kaugjuhitavad miinid moodustavad ühtse terviku koos kaugjuhitavate luuredroonide ja iseplahvatavate suurtükkidega.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP