RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 29. aprill 2019

Jumalaema kirik süüdati sümboolselt taas – arhitektid tahavad ajaloolisele pühakojale kaasaegset minaretiga torni

Hüvastijätulugu Jumalaema pühakojale?

Jumalaema kiriku põlengu järel on arhitektid asunud arutama, kuidas kirikut taastada.
Juba on kosta ka moodsa arhitektuuri esindajate arvamusi, mille kohaselt ei olegi mõtet taastada kirikut selle algsel kujul, vaid see tuleks ehitada n-ö kaasaegseks – klaaskatusega, terastorniga, või, miks mitte hoopis minaretiks.

Paljud juhtivad akadeemikud ja arhitektid on üsna põhimõtteliselt vastu hoonete ehitamisele või restaureerimisele stiilis, mis eelnes Le Corbusier või Bauhausi koolkonnale. Seetõttu kõnetas neid vägagi Prantsusmaa peaminister Edouard Philippe, kes teatas, et Jumalaema kiriku ehituse osas korraldatakse konkurss, millega otsustakse, kas hävinud kirikutorn peaks taastatama selle algsel kujul, või peaks Notre Dame saama moodsa torni.

The Telegraphis ilmus artikkel, milles väideti, et Jumalaema kiriku taastamine täpselt sellisena, nagu see oli, oleks täielik paroodia. Ajakirja Rolling Stone veergudel aga tsiteeriti Harvardi ülikooli arhitektuuriloolast, kelle meelest mõjub nii ülekoormatud tähendusega hoone põlemine justkui vabanemisena.
Juba ongi hakanud kogunema ideid uue torni ehitamiseks ja paistab, et paljud tuntud arhitektid on tõepoolest hakanud suruma peale mõtet ehitada kirik ümber n-ö kaasaegsena, kasutades tänapäevaselt rohket klaasi ja metalli.

Suurbritannia väidetavalt tuntuim moodsa arhitektuuri esindaja lord Norman Foster on tulnud lagedale kavandiga, milles katab iidset kirikut klaasist ja metallist kuppel ning terastorn, mida arhitekt nimetab kunstiteoseks valgusest. Tema meelest oleks see kaasaegne ja äärmiselt spirituaalne ning tabab hästi meie aja vaimu.
Arhitekt Ian Ritchie, kelle tuntuim teos on nn Spire of Dublin, nõela meenutav terastorn Dublinis, peab plaani tulla välja umbes sarnase ettepanekuga. Ta kirjeldab seda kui imekaunist kaasaegset klaaskristallidest ja roostevabast terasest ehisraamistikku – põhimõtteliselt siis midagi sellist, mis on igav ja ebaoriginaalne, lihtsalt klaas ja metall.

Kuid kõige vastuolulisema ettepaneku leiab arhitektuuriajakirjast Domus, kus Tom Wilkinson leiab, et põlenud torn tuleks asendada minaretiga, mälestamaks 1960. aastal Prantsuse valitsuse vastu protesteerinud alžeerlasi. „Neid riigi ohvreid võiks mälestada asendades [torn] – miks mitte? – elegantse minaretiga,“ arvab Wilkinson.

Allikas: Breitbart
Refereeris Triin van Doorslaer

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/maailm/jumalaema-kirik-suudati-sumboolselt-taas-arhitektid-tahavad-ajaloolisele-puhakojale-kaasaegset-minaretiga-torni/
______________
Ei maksa unustada, et meie "sallivuslased" tahtsid ehitada endisest vesilennukite angaarist mitte Meremuuseumi, vaid hoopis mošee!
M.I. 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP