RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 11. aprill 2019

Mart Helme: majandus peab olema tark, mitte orjatööjõul põhinev

Mart Helme. Autor/allikas: Siim Lõvi /ERR

EKRE esimees ja siseministri kandidaat Mart Helme ütles usutluses ERR-ile, et ei usu ettevõtjate juttu, et Eestist kohapealt ei leia piisavalt tööjõudu ja seetõttu tuleb seda tuua sisse väljast. Helme sõnul tuleb ettevõtjatel mõelda töötajate palga ja tagatiste peale ning mitte püüda kõrvale hiilida maksude maksmisest.

"Meie inimesed lähevad madala palga pärast Eestist ära, sest meie paljud inimesed keelduvad madala palga pärast üldse tööle minemast ja selliste inimeste hulgas tekib pikapeale deklasseerumine. Samal ajal, kas ei soovita või ei suudeta maksta meie inimestele normaalset palka ja tassitakse meile sisuliselt orjatööjõudu," ütles Helme vastuseks küsimusele, miks talle ei meeldi, et Eesti ettevõtjad kasutavad väljast tulevat renditööjõudu.

EKRE esimehe sõnul ei ole majandus prioriteetne, vaid selleks on rahvus ja rahvusriik.
"Kui rahvusriiki hävitatakse mingi renditööjõu, illegaalse tööjõu, orjatööjõuga, siis sellega me nõus ei ole. See on majanduspoliitiline ja demograafiline küsimus, millele tuleb läheneda mitte ainult nii, et "mul ei ole töökäsi, mul ei ole neid kuskilt võtta". Kui läksime Euroopa Liitu, oli jutt väga lihtne: siseneme suurele turule, kus on tööjõu vaba liikumine. Palun, tooge Saksamaalt, üldse nendest riikidest, kus palgatase ja sotsiaalsed tagatised on tsiviliseeritud tasemel, aga ärge tassige siia orjatööjõudu," sõnas Helme.
Kohalike ettevõtjate väitele, et nad ei leia kohapealt piisavalt tööjõudu, vastas Helme, et halvasti otsivad. "Vaatavad halvasti palga ja sotsiaalsete tagatiste numbrite peale. Püüavad kõrvale hiilida maksude maksmisest. Ei ole mõtet tulla mulle rääkima, olen ise ka pool elu maal elanud, näen väga hästi, mis toimub."
Helme sõnul tuleb ümber vaadata, kuidas saab tööjõudu leevendada näiteks õpilastele suvise töö pakkumisega.

"Praegu on see väga keeruliseks aetud. Tuleb üle vaadata inimesed, kes ei tööta ega õpi, neid on umbes 35 000 – täiesti piisav arv, et maasikaid korjata. Tuleb üle vaadata, kuidas saame oma inimesed Soomest tagasi tuua. Ei hakka siin ajama mulle kärbest kõrva, et ainult Ukraina tööjõud on Eesti majanduse lahendus. No ei ole. See on Eesti majanduse hukatus, sest see ei ole innovatiivne tootev majandus, vaid lipp lipi peal, lapp lapi peal kokku klapitatud hädamajandus."
Helme lisas, et Eestist ei tohi teha Ukrainat, vaid riik, kus on kõrged palgad ja sotsiaalsed tagatised nii nagu Saksamaal. "Vaat see on riik, mida meie tahame näha. Aga mitte Ukrainast, Valgevenest ja Venemaalt siia tassitud odavat tööjõudu."
Helme lisas, et on vastu ohule, et Eesti riigikeeleks muutub paralleelkeelena vene keel. "Et eesti keel taandub tasapisi köögikeeleks, inglise ja vene keele ees. Jah, meil on väga palju selle vastu," sõnas Helme.

Toomas Sildami täispikka intervjuud Mart Helmega saab ERR-i portaalist lugeda kolmapäeva hommikul.
Toimetaja: Urmet Kook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP