RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 13. juuni 2019

Peeter Ernits: riik valetab teadlikult toidu ohutuks

EKRE Riigikogu saadik Peeter Ernits hoiatab ebatervisliku välismaise toidu eest.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige EKRE poolt Peeter Ernits kommenteerib värskelt esitletud auditi tulemusi.
“Kuna meile pakutav toit on tervist ohustavat keemiat paksult täis, ilustab Veterinaar- ja Toiduamet rahva rahustamiseks teadlikult analüüse.

Riigikontrolli värsket auditit „Riigi tegevus toidu ohutuse tagamisel“ lugedes meenus mulle lugu taasiseseisvumise järgsetest segastest aegadest.
Toona olid mingid ärimehed saanud küüned taha raudteetsisterni jagu rasvainele, millega Venemaal allveelaevu määritakse. Kuna ärimeestel mõistagi allveelaevu polnud, lasid nad selle jogurtiks segada.

Keemiainstituudi direktor jutustas mulle, kuidas nende juures tehtud proovid näitasid, et jogurtisse pandud rasv on tugevalt kantserogeenne. Paraku oli kogu jogurt selleks ajaks edukalt maha müüdud ja nahka pistetud.

Jõhker reaalsus

Riigikontrolli verivärske raport näitab kujukalt, et ka täna, paarkümmend aastat peale nn. „allveelaevajogurti“ lugu, ei saa me kindlad olla, kas pakutav söögikraam tervisele ka ohutu on. Raport paljastab halastamatu selgusega, kui ükskõikselt asjassepuutuvad ametkonnad – maaeluministeerium ning Veterinaar- ja Toiduamet tegelikult Eesti inimeste tervisesse on suhtunud.
Kirjade järgi on kõik ilus: Eesti reklaamib ennast Euroopa kõige puhtama toidu tootjana. Kenasti on paika on pandud nii see, kui palju tohib taimekaitsevahendeid kasutada, kui ka see, palju võib nende jääke hiljem toidus olla, ning kui palju tohib inimene sellist toitu päevas süüa.
Iga toimeaine kohta on kehtestatud, kui palju tohib seda päevas organismi sattuda, ilma et tekiks oht tervisele.

Tegelik elu on sootuks teine

Esiteks – proove võetakse häbematult vähe. 350 proovi aastas tähendab vaid ü h t e proovi päevas. E-ainetest ei maksa rääkidagi, nende puhul võetakse aastas vaid 30 proovi…
Teiseks on proovide võtmise fookus täiesti paigast ära. Selle asemel, et kontrollida sisseveetavat odavat importtoitu, mida rahvas sööb ja mis on kõige enam keemiliselt saastatud, on riik suunanud kogu oma tähelepanu ja ressursid hoopis kodumaisele puhtale mahetoodangule.
Kui Põhjamaad ja lähinaabrid Läti ning Leedu võtavad omamaisest toodangust keskmiselt  27% proovidest, siis meie hoopis 67% ehk enam kui kaks korda rohkem. Soomes on pilt veelgi drastilisem – nemad võtavad importtoodangust lausa 83% proovidest.
Kolmandaks – kuigi Eesti laborid suudaksid jälgida ligi 500 keemilise ühendi sisaldust toidus, tehakse seda vaid vähestes proovides, samal ajal aga kinnitatakse rahvale, justnagu oleks kontroll põhjalik ja muretsemiseks põhjust pole.

Ettevaatust – brokoli!

Riigikontrolli raporti järgi on kõige ohtlikumad välismaise päritoluga puu- ja juurviljad. Eriti tõsiselt tasuks mõelda enne kui osta Hispaania, Poola, Itaalia ja Hollandi brokolit, Itaalia viinamarju ja kiivisid, Argentiina ja Brasiilia õunu, Türgi greipe ning Hiina pomelosid, aga ka välismaiseid kurke, tomateid, maasikaid, virsikuid ja apelsine.
Itaalia viinamarjades on näiteks formetanaadi sisaldus lubatust tervelt 80 korda kõrgem, Itaalia kiivides ületab aga lubatu 17 korda.
Riigikontrolli hinnangul sõime 2015. aastal üheksa tonni sellist brokolit, lisaks neli tonni kahtlaseid Itaalia viinamarju. 2016. aastast on teada, et sõime 1,2 tonni probleemseid Brasiilia ja Argentiina õunu, 2017. aastal aga 10 tonni Itaalia kahtlaseid kiivisid. Kuid peale formetanaadi leidub importviinamarjades veel vähemasti seitsme teise taimekaitsevahendi jääke. Kuigi iga üksiku neist sisaldus lubatud piirnormi ei ületa, pole kahjuks teada, kuidas kõik need ained üheskoos meie tervisele mõjuvad.
Riigikontroll viitab WHO andmetele, mis näitavad, et viinamarjade jt. marjade kasvatamisel kasutatud kemikaalid kahjustavad meie hormonaalsüsteemi ja toovad endaga ajapikku kaasa mitmeid  raskeid tervisehädasid nagu tähelepanuhäired, autism, viljatus, rasvumine, diabeet, vähk, loote väärarengud jt. Riigikontroll rõhutab, et eriti palju on meie  toidus hormoonsüsteemi kahjustavaid ditiokarbonaate. Just nende puhul ületatakse lubatud piirnorme kõige sagedamini.

Riik lollitab oma inimesi

Jahmatav on ka riigikontrolli tõdemus, et Eesti riik lollitab oma kodanikke. Veterinaar- ja Toiduametile (VTA) antakse hävitav hinnang.
VTA jätab eksliku mulje, et justkui oleks kõikides proovides analüüsitud kõiki toimeaineid. Tegelikult jälgivad nad vaid üksikuid toimeaineid v ä h  e s  t e s  proovides. Samal ajal tehakse järeldused kõigi toiduainete kohta.
Riigikontrolli arvates on see sama, kui uurida ühe terve inimese tervist ja laiendada saadud tulemused kogu elanikkonnale, väites, et kogu rahvas on terve.
Kõige absurdsem on aga see, kuidas VTA saastatud toidu puhtaks valetab.
Vahetult enne eelmise aasta vabariigi aastapäeva, 20. veebruaril 2018 allkirjastas maaeluminister Urmas Kruuse poolt ametisse nimetatud Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Indrek Halliste oma kurikuulsa käskkirja nr 32.
See kohustab näitama tehtud analüüsid poole väiksemana. Te kuulsite õigesti – VTA peadirektori käsul tuleb saadud proovi tulemustest enne avalikustamist 50 % maha võtta.
Juba kümme aastat tagasi juhtis riigikontroll tähelepanu, et ei maaeluministeerium ega VTA ei tegele taimekaitsevahendite jääkide koosmõju hindamisega. Sama targad oleme kahjuks ka täna, kümme aastat hiljem.
Maaeluministeerium ütleb otse välja – neil puudub vajalik informatsioon toiduohutust puudutavate otsuste kujundamiseks ja riskide hindamiseks.
Niisiis, pilt, mis meile tänasest avaneb, on

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/peeter-ernits-riik-valetab-teadlikult-toidu-ohutuks/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP