RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 8. märts 2015

Harri Kingo: Minu versioon Madisonist

Tõenäoliselt oli kellelgi suur soov EKRE riigi juhtimisse kaasamisest välistada, selleks hoiti seda postitust ka aastaid varuks ja kui algasid koalitsiooni moodustamise läbirääkimised, seda postitust ka kasutati. Ilmselt on kellelgi hirm, et EKRE võib hakata osalema riigi reaalses valitsemises.

Mida aga kardetakse? Tõenäoliselt nende allumatust süsteemile tervikuna, nende ausust ja seda, et nad saavad reaalsest riigi juhtimise mehaanikast liiga palju teada ja avalikustavad seda, mida tahetakse saladuses hoida. Ja et nad võivad oma programmiliste sihtidega ja tegevusega saavutada riigis üha enama mõjuvõimu ja poolehoiu. Niisiis, eks otsige nende vastaseid praeguste valitsejate juurest, kes tahavad vanamoodi ja "kindlalt" (seda iseenda koha ja staatuse mõttes) jätkata. Kes tahavad ajada EL-i "poliitkorrektset peajoont". EKRE oli vaja kiiresti muuta paariaks ja välistada. Ja tekitada lisaks EKRE enese ridades erimeelsusi. Vana võim ei armasta midagi uut - see ohustab vana võimu. Uued näod saab vanasse süsteemi lülitada, terve uue erakonnaga sama teha on raske.

Sisulisest poolest:

Minu arusaama kohaselt oli Madisoni jutt rohkem autoritaarsest riigist kui sellisest. Ja autokraatliku korra võimest riik majanduslikust nullseisust jalgadele tõsta. Postituse mõte oli, et kohati on sellist autoritaarsust vaja. Selle näiteks tõi Madison lihtsalt Saksamaa. Kuid oleks ju ka võinud tuua Venemaa, kus toimus kollektiviseerimine ja industrialiseerimine - mõlemad miljonite inimeste hävitamist nõudnud kampaaniad. Samasugust autoritaarset juhtimist ja selle kasutamist riigi tupikust väljaaitamiseks on veelgi ajaloos olnud. Võtke või selline riigi raske olukord nagu sõjaline konflikt või otsene sõda - demokraatia unustatakse hetkega ja sellises riigile raskes olukorras minnakse üle ainujuhtimise põhimõttele. Sest teisiti pole raskest olukorrast väljatulemine mõeldav. Sõda pole aga ainus raske olukord, mis ainuvalitsemist ja otsuste kiiret täitmist nõuab.

Jutt oli niisiis autokraatiast ja majandusest. Et Saksamaa näitel, see polnud postituses esmaoluline. Aga just see Saksamaa näiteks toomine üles korjati ja sellesse klammerduti, tahtmata näha postituse tegelikku mõtet.

Allikas: Facebook

4 kommentaari:

ylle 8. märts 2015, kell 14:09  

Täiesti minu mõte ka!

ylle 8. märts 2015, kell 14:10  

Kõik absoluutselt tõsi, nii see toimibki!

arsenal 8. märts 2015, kell 20:44  

sõja kaotanud Jaapan tõusis paarikümne aastaga maailma majanduse suurriigiks, seda suhteliselt autoritaarse kontrollitud finants- ja majanduspoliitikaga, omamata märkimisväärseid tooraine mägesid ...

Anonüümne 9. märts 2015, kell 14:39  

Ka nõus. Eesmärk oli tekitada tülisid EKRE liikmete seas.

Kommunistideks, putinoidideks süüdistamine ei lähe läbi, pole hullu, süüdistame natsismis.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP