RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 3. märts 2015

MATTI ILVES: RIIGIKOGU VALIMISTEST 2015

Valimised on läbi ja mida öelda siis kokkuvõtteks? Valimiste võitjat oli kerge ennustada, võitis rikaste, suures osas välismaise kapitali ja töösturite huve kaitsev Reformierakond, ning tegi seda jälle "üllatuslikult " vaeste pensionäride häältega! Reformistid on alati lubanud väikest pensionitõusu ja oma lubadusi ka täitnud, nii et neid on hakatud usaldama (pensionärid peavad pensionitõusu just Reformierakonna teeneks) - siin ongi tõeline võidu võti.

Tore oli Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna läbimurre Riigikokku ja 7. saadikukoha võtmine 46 766 häälega, mis moodustab 8,1 % valijate häältest.
Riigikokku said: Mart Helme, Henn Põlluaas, Martin Helme, Jaak Madison, Uno Kaskpeit, Raivo Põldaru ja Arno Sild.
Isiklikult on mul kahju, et saadikumandaati ei saanud Anti Poolamets, kes tegi Lääne-Virumaal väärika tulemuse kogudes 2080 valijahäält. Siin on muidugi süüdi meie absurdne valimisseadus ja ka koht valimisnimekirjas (ta oli 9. erakonna üldnimekirjas).

EKRE võidukäiku tumestab aga üks kummaline seik. Artiklis "EKRE valimislubaduste hind on miljard eurot" kirutatakse: "Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna peaministrikandidaadi Mart Helme sõnul ei ole tema partei ideoloogiliselt seotud Euroopas populaarsust koguvate äärmuslike erakondadega nagu näiteks Kreeka Syriza. Tema kinnitusel ei ole EKRE Euroopa Liidust välja astumise poolt. Helme sõnul on EKRE mitte euro-skeptiline vaid euro-realistlik erakond. "Me ei ole pimedad doktrinäärid, kes kiidavad igat Euroopa liidu otsust," sõnas Helme."

See artikkel ilmus alles 10.02.2015, kuid ilmselt juba enne seda muutus EKRE järsku salongikõlvuliseks ja erakonna nime eest kadus nagu nõiaväel epiteet - äärmuslased.
Ma ei tea milles siin on asi, kas meedia ja riigijuhid häbenesid, et ka eeskujulikus euroosariigis oli eeldusi pääseda Riigikokku äärmuslastel, või on tegemist mingi salakokkuleppega, sest üks artikkel vast ei saa sellist kardinaalset mõju avaldada.

Lisan veel, et Eesti Iseseisvuspartei tulemus oli tavapäraselt halb - kokku 1045 häält, see teeb vaid 0,2 % valijate häältest.
______________
NB! See vaikus EKRE vastastes rünnakutes oli ilmselt seotud valimistega, nüüd kirjutan uue artikli, sest tänased ajakirjanduse rünnakud on veelgi räigemad kui varem.



1 kommentaari:

Anonüümne 5. märts 2015, kell 14:08  

Ka mul on kahju, et Poolamets ei saanud riigikokku. Ehk nelja aasta pärast, kui valimissüsteemi on muudetud...



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP