RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 10. juuli 2019

Risto Teinonen: Arutatakse mh sõna "neeger" rassistlikkust

Peavoolumeedia tutvustab lõputööd, milles arutatakse mh sõna "neeger" rassistlikkust. Avaldan ka arvamust... (kuigi taaskord tasuks sellest hoiduda, sest sõna on vaba ainult matsidele, kes dressipusas ametlikel üritustel esinevad).

Esiteks... kas sõna "neeger" on neegrite jaoks solvav? Ei ole usutav, nii kaua ei ole usutav, kui eksisteerivad sellised riigi nimed nagu Niger ja Nigeeria.
Teiseks... kumb on hullem, olla neeger, või see, et keegi ütleb seda välja?
Kolmandaks... riik pole kindlasti see, kes täiskasvanud inimesele ütleb, millist sõnavara kasutada tohib. Ärge sellisega leppige! Õige inimene ei lase riigil enda sõnakasutusse sekkuda!

Allikas: Facebook

1 kommentaari:

eestlane 10. juuli 2019, kell 12:13  

Ei Eesti ega Rootsi keeles ole sõnal neeger halvustavat tähendust. Eestis on läbitud igatahes kohtukeiss, kus sõna neeger ei ole halvustav sõna.
Seega saab eestis sellist sõna vabalt kasutada. Sõna "must" on eesti keeles kasutatud Aserbaidžaanist, Armeeniast ja Gruusiast pärit inimeste kohta. See sõna on halvustava varjundiga. "Eesti keele sõnaraamatu" järgi ei ole sõnal "neeger" eesti keeles keelest halvustavat varjundit.
Loodame et Rootsis suudetakse läbida sama kadalipp.
Sõna "negro" tähendab hispaania keeles musta värvi. Enamvähem samamoodi kõlab musta värvi tähistav sõna kõigis Vahemere ümbruse maade keeltes (kreeka, itaalia jne). Seega ei oma rootsi keeles mingi sõna ärakeelamine globaalses mõttes vähimatki tähtsust, must jääb ikka "negroks" valdavale osale maailmast.
Ameerikas oli sõna "nigger" varem argise tähendusega, aga sellega narriti neegreid, kuni sõna omandas negatiivse värvingu. Ja veel; Austusest. Austus tuleb ära teenida. Narrida annab aga igat rassi ja rahvust, sellepärast ei vahetata rassi ja rahvuse nime. Siis asendati see sõnaga "black", kuni mingil hetkel ka see ei enam kõlvanud. Seejärel oli "afroamerican", kuni seegi muutus mittesoovitavaks. Nüüd on "visible minority" ja võib näha soovi ka see käibelt kõrvaldada. See on üks lõppematu ring - kui oled sellele teele astunud, siis enam välja ei saa. Neile ei sobi pikemaks ajaks ju ükski nimetus. Kuidagi tuleb neid ju nimetada, aga igale nimetisõnale annab ju lisada omadussõna ja austus tuleb ikkagi kõigil endal välja teenida.
Kui aga suur osa rassist eelistab õppimise asemel vaid oma rassikuuluvust häbeneda, siis normaalset lahendust ei saa kunagi olema, kutsutagu neid ükskõik kuidas.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP