RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 23. juuli 2019

Vene valitsus kaalus 1991. aastal Karjala müüki, aga soomlastele sellest ei räägitud

Venemaa kaalus majanduslikult raskel ajal 1991. aastal Karjala müüki Soomele, kuna seal kardeti natsionalismi tõusu. Soomlastele aga sellest midagi ei räägitud.
Venemaa kaalus päris tõsiselt Karjala müüki, kinnitas Venemaa toonane välisministri asetäitja Andrei Fjodorov intervjuus väljaandele Helsingin Sanomat.

Venemaa uus juhtkond koostas 1991. aasta juulis nimekirja piirkondadest, kus võivad pead tõsta autonoomiat nõudvad rahvuslikud meeleolud, mistõttu peaks olukorda lahendama rahvusvaheliselt. Nimekirjas oli ka Karjala, kuna kardeti sealset natsionalismi.
Hiljem samal aastal avastas Vene valitsus, et laguneva NLiidu riigikassa on tühi. Siis arvestati, et Karjala müügihind võiks olla 15 miljardit dollarit (võrdluseks: samapalju maksaks Tallinna-Helsingi tunnel). Fjodorov rääkis sellest juba 2007. aastal ja tema teada teadsid asjast Soome toonane president Mauno Koivisto ja välisminister Paavo Väyrynen. Nüüd ütles Fjodorov, et soomlased sellest ei teadnud.
Fjodorov ütles, et käis 1991. aastal Soomes ja sellest asjast räägiti, aga need kõnelused toimusid Vene valitsuses suletud uste taga.
Vene valitsus otsustas 1994. aastal, et Karjalat ei müüda.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP