RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 16. juuli 2019

Sallivus ja demokraatia europarlamendi moodi: kambakas ebameeldivatele jõududele

Euroopa Liit pole mitte demokraatlik, vaid bürokraatlik ühendus.

10. juulil toimus Euroopa Parlamendis parlamendi komisjonide esimeeste ja aseesimeeste valimised, kus kõik teised fraktsioonid välistasid rahvuslaste fraktsiooni Identiteet ja Demokraatia (ID) kandidaadid.
ID, kuhu kuulub ka EKRE parlamendisaadik Jaak Madison, oli pakkunud europarlamendi 20 komisjoni etteotsa 11  kandidaati, kuid neist ükski ei osutunud valituks. Samamoodi blokeerisid enamuses olevad eurofiilid Ungari Fideszi ning Poola Õiguse ja Õigluse kandidaate.

Europarlamendis on kokku 20 komisjoni, igasse komisjoni kuulub 25-73 täisliiget ja sama palju asendusliikmeid. Iga komisjon valib oma täisliikmete hulgast esimehe ja kuni neli aseesimeest, kes moodustavad komisjoni juhatuse ja kelle ametiaeg kestab kaks ja pool aastat.
Demokraatlike põhimõtete kohaselt peaks poliitiliste vaadete esindatus komisjonides vastama täiskogu omale. Ent kolmapäevane hääletus näitas selgelt, et põhimõtteliselt oli tegemist välistamistaktikaga, nn cordon sanitaire’iga, rahvuslikult meelestatud saadikute vastu, mille eest hoiatas juba enne europarlamendi valimisi Jean-Claude Juncker, aga ka teised euroopameelsed poliitikud.

Põllumajanduse ja maaelu arengu komisjoni (AGRI) ja õiguskomisjoni (JURI) etteotsa valiti nn paremtsentristid Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsioonist ja liberaalid Uuenda Euroopat (RE) fraktsioonist. Mõlema komisjoni juhi kohale esitas kandidaadid ka ID.
Samuti jäid rahvuslased ilma põhiseaduskomisjoni (AFCO) aseesimehe kohast, mille kandidaadiks oli esitatud Flaami rahvuslane Gerolf Annemans. Selle asemel läks koht sotsialist Gabriele Bischoffile.
Lisaks välistati ID kandidaadid teise aseesimehe kohale majandus- ja rahanduskomisjonis, rahvusvahelise kaubanduse komisjonis, kodanikuvabaduste ning justiits- ja siseasjade komisjonis ja eelarve kontrolli komisjonis. Need kohad läksid taas liberaalide, paremtsentristide ja sotsialistide kätte.

„Mida me siin näeme, on kõige elementaarsemate demokraatiapõhimõtete talumatu jalge alla trampimine,“ kommenteeris olukorda Itaalia Liiga ridades europarlamenti valitud Mara Bizzotto, ID fraktsiooni liige.
ID kõrval blokeeriti komisjonide juhtkohtadel ka Euroopa Konservatiivide ja Reformistide (ECR) mitmeid kandidaate. ECR, kuhu kuulub ka Poola Õiguse ja Õigluse partei, oli näiteks pakkunud tööhõive ja sotsiaalvaldkonna komisjoni juhi kohale endise Poola peaministri Beata Szydło kandidatuuri, kuid ka tema ei osutunud valituks.
Juba enne hääletuste toimumist hoiatas RE fraktsiooni esimees Dacian Cioloș, et RE ei hääleta kandidaatide poolt, kelle valitsustel on olnud varasemalt probleeme õigusriigi põhimõtete järgmisega.

Valituks osutus siiski ECRi kandidaat Poola Õiguse ja Õigluse parteist Witold Waszczykowski, kes sai välisasjade komisjoni esimese aseesimehe koha ja Belgia endine välisminister Johan Van Overtveldt, kes valiti juhtpositsioonile eelarvekomisjonis.
Samal ajal toimub EPPs Ungari Fideszi partei kandidaatide blokeerimine. Näiteks tekitas küsimusi Fideszi liikme Balazs Hidvégi kandidaatuur kodanikuvabaduste ning justiits- ja siseasjade komisjoni kolmanda aseesimehe kohale.  Vastaskandidaadina oli esitatud roheliste esindaja ja kuna Hidvégi valimine sattus sellega ohtu, palus EPP hääletuse edasilükkamist. Ja ehkki Hidvégi ei hääletatud esialgu veel ametlikult maha, on üsna ebatõenäoline, et tema kandidatuur läbi läheb.

Allikas: Euractiv
Refereeris Triin van Doorslaer

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/maailm/sallivus-ja-demokraatia-europarlamendi-moodi-kambakas-ebameeldivatele-joududele/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP