RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 19. detsember 2018

Poola peaminister: eurooplased ei soovi Macroni superriiki

Vaadete erinevus: Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: Scanpix

Poola peaministri Mateusz Morawiecki sõnutsi on Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ihaldatud föderaalne Euroopa Liit “kaugel” sellest, millest unistavad tavalised eurooplased.

Ühtlasi ütles Morawiecki Prantsuse ajalehele Le Figaro antud intervjuus, et Brüsselist juhitud superriigi idee “on irdunud reaalsusest.”
Lisaks jääb Morawieckile arusaamatuks Macroni mõttekäik, mille kohaselt “pole olemas Prantsuse kultuuri.”
“Ma pole sellega nõus ja ma arvan, et vastupidi – Prantsuse kultuur on üks suurimaid maailmas,” sõnas Poola liider ning tõi edasises esile laiemad kultuurilised erinevuses kontinendi lääne- ja idaosa vahel.

“Kuigi Lääne-Euroopa muutub üha vähem ja vähem kristlikuks, siis idas – ja eriti Poolas – kristlik usk õitseb ja pulbitseb elust,” ütles Morawiecki ja rõhutas, et “üksnes oma kultuure kaitstes saame me Euroopa Liitu rikastada.”
Tunnistades, et Poola ja Prantsusmaa vahel leidub mitmeid “arusaamatusi,” viitas Poola peaminister võimalusele, et Macron on “pahandanud Ida- ja Kesk-Euroopa maid” oma järjepidevate rünnakutega rahvusluse pihta eelkõige seetõttu, et läänepoolsed liikmesriigid ei ole kogenud aastakümnete pikkust “orjapõlve” kommunismi all.

Poolakad on aga “realistid” ning saavad seetõttu aru, et “keelte ja huvide erinevuste tõttu kontinendil ei suuda me iial Euroopa Ühendriikideks saada.”
Lisaks on Morawiecki veendunud, et “universaalseid Euroopa väärtusi”, millest föderaalse Euroopa Liidu eestvedajad kogu aeg kõnelevad, ei ole olemas.

“Pole mingit kahtlust, et me näeme Euroopa tulevikku erinevalt… Meil tuleb pöörduda tagasi rahvaste Euroopa juurde, mis respekteerib kõigi oma liikmete huve.” Ütles ta.
Juhtides tähelepanu tõsiasjale, et massiimmigratsiooni aktsepteerimine kolmandast maailmast pole osutunud Euroopa valijate hulgas populaarseks, pani Morawiecki ette “lahendada probleem teisiti” ehk saata raha konfliktipiirkondadesse.

Näiteks on Poola andnud 50 miljonit eurot haiglate ja koolide ehitamiseks Liibanonis, kus viibib palju pagulasi, mainis Morawiecki.

Toimetas Urho Meister

Allikas: http://objektiiv.ee/poola-peaminister-eurooplased-ei-soovi-macroni-superriiki/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP