RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 30. detsember 2018

Soome politsei salajane memo: enamus kuritegusid tuleb jätta uurimata

Soome väljaanne Helsingin Sanomat sai enda käsutusse politsei-sisese salajase memo, kust tuleb välja, et uurima hakatakse võimalikult väheseid kuritegusid.
Memo on pärit 2014. aastast ja selles on antud juhised kriminaaluurijatele. See kinnitab juba varem välja tulnud kahtlusi, et politsei ei asugi uurima väiksemaid ehk nn massikuritegusid.

 Ida-Uusimaa politseis neli aastat tagasi antud juhis ütleb selgelt, et enamus kuritegusid tuleb lükata „vaiba alla”, vähemalt ajutiselt.

Uurimise lõpetamine tähendab seda, et politsei ettepanekul lõpetab prokuratuur menetluse täielikult. Selline asi tuleb kõne alla, kui on näha, et uurimine ei tasu end ära.
Üks endine Ida-Uusimaa politseijaoskonna töötaja ütles, et selline põhimõte on politseis siiani kasutusel. Lihtsalt seda pole enam kusagil kirja pandud.

Politseile antud juhis tähendab sisuliselt seda, et enamikku kuritegudest lihtsalt ei uuritagi. Tegemist on aga täiesti seadusevastase ja politseieetika vastase tegusviisiga. Ehk siis: Soome politseis toimub igapäevane massiline seaduserikkumine ja selle peale pigistatakse silm lihtsalt kinni.
Endine politseinik tunnistab, et on politseitöös pettunud ja ta ei läinud politseisse selleks, et olla ainult rikaste politseinik. Lõpuks lahkus ta pettununa ise töölt.

Uus süsteem pole aga politseitööle midagi juurde andnud ning kuritegude avastamine protsent on kogu aeg viimastel aastatel vähenenud. Aastast 2016 on Ida-Uusimaal kuritegude uurimine koondatud keskusesse Vantaal ning väiksemates kohtades mingit uurimist enam ei toimu.
Juhised andnud Ida-Uusimaa kriminaalpolitsei endine juht Timo Nyyssönen ütles, et see oli vajalik, kuna muidu oleks politsei mattunud kuritegude alla. Lahendamata asju oli 10 000 ja nende uurimisega poleks ealeski hakkama saadud. Nyyssöneni väitel pole politseil kuidagi võimalik kõiki kuritegusid uurida.

Politsei keskendub põhiliselt prioriteetsetele valdkondadele, milleks on elu ja tervise vastased kuriteod, seksuaalkuriteod, perevägivald, lastevastased kuriteod ja narkokuriteod. Ida-Uusimaa politseile tehakse aastas ligi 95 000 kuriteoteadet ja neist selekteeritakse olulisemad välja.
Politseijuhtide väitel töötatakse nende ressurssidega, mida otsustajad ette annavad. On selge, et politseinikke on liiga vähe ja asjadega tegelemiseks on vaja inimesi lisaks. Paljud asjad tulevad siiski välja, aga teatud viivitusega.

Allikas: https://eestinen.fi/2018/12/soome-politsei-salajane-memo-enamus-kuritegusid-tuleb-jatta-uurimata/
_____________
See on ilmselt seoses immigrantide ja pagulastega!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP