RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 22. august 2011

MATTI ILVES: NAFTASÕDA LIIBÜAS

Liibüas on teatavasti suurimad naftavarud Aafrika kontinendil ja nüüd on seal algatatud klassikaline naftasõda. Viimasel ajal on sõjad nafta pärast kulgenud ikka ühtmoodi, luuakse valitsusevastane relvastatud grupp, relvastatakse ja toetatakse seda igati, samuti suurendatakse vastaliste arvu (ikka demokraatia kehtestamise nimel) ja võetakse selle abil võim. Kasutatakse ka otsest sõjalist kallaletungi ükskõik siis millisel ettekäändel. Uued valitsejad tänutäheks lubavad riiki abistajate naftakompaniid, nii nagu see sündis ka Iraagis, kes võtavad nafta väljaveo ja tootmise üle kontrolli.
Liibüas kontrollis riiklik nafakompanii nafta tootmist  Kaddafi sotsialismi tingimustes ja see kaugeltki ei rahuldanud lääneriike.
Mõned päevad tagasi nägin huvitavat dokumentaalfilmi sõjast ja praegusest elust Liibüas. Nii kui filmist selgus on sõjas saabunud praegu patiseis, mässulised ei suuda vallutada Tripolit ja kukutada Kaddafit, tegelikult on ülestõusnute käes vaid  osa Loode-Liibüast  mitmete väiksemate linnadega ja ühe tähtsa sadamalinnaga mille kaudu õhuvägede toetusel käib nende varustamine. Natolaste lootus, et Gaddafi kukutamine on naljaasi ja piisb vaid lennuväe toetusest ülestõusnutele on saanud tagasilöögi ja rahva liider, muide, kolonel Gaddafi ei pea praegu mingit riiklikku ametit, ei kavatse riigist kuhugi lahkuda ja on valmis surema kodumaa pinnal. Huvitav on ka see, et rahva rõhuja ja diktaator on relvastanud tohutul hulgal inimesi, vähemalt Tripolis, automaatidega ja granaadiheitjatega. Kuidas ta küll julges seda teha, anda diktatuuri orjadele relvad?!
Liibüale on kehtestatud ka blokaad ja seetõttu on puudus haiglates ravimitest suurele hulgale haavatutele, nii tsiviildele, sõjaväelastele ja lastele. Toidupuudus pole eriti suur. Üllatav oli, et naftariigis ei jätku nüüd ka bensiini. Õigele naftariigile kohaselt, töötasid naftatootmises suures osas võõrtöölised, kes on nüüd laiali jooksnud. Näha oli tohutuid, viietunniseid järjekordi uutest ja headest autodest, mis näitab rahva kõrget elatustaset. Naistele oli organiseeritud järjekorrad eraldi ja olid veidi lühemad 2...3 tunnised. Rahva hulgas ei olnud näha mingit paanikat ja kõikjal valites kord.
NATO on saavutanud ka suure töövõidu, tepetud on Kaddafi noorem poeg koos kolme alaealise lapsega, viie-, kahe- ja üheaastane. Maja, kus see poeg elas ei olnud mingi loss, vaid tavaline majake koos aiaga, kus ei olnud näha mingeid välibasseine, olid vaid mõned puud ja kaks kiike lastele.
Propagandat teevad muidugi mõlemad pooled, kuid siin on lääneriigid saavutanud suure edumaa. Näiteks võttegrupp viibis parajasti 50 kilomeetri kaugusel Tripolist, linnas nimega Al-Zawiyah ja täpselt samal ajal teatas BBC raadio, et linnas käivad praegu ägedad lahingingud ja valitsusvägede snaiperid tulistavad majade katustelt tsiviile ja surma on saanud ka 13 ülestõusnute sõdurit. Samal ajal valitses linnas aga täielik rahu ja käis igapäevane elu, oli küll näha, et nädalaid tagasi oli linnas peetud tänavalahinguid. Niipalju tasub siis uskuda natovägede ja mässuliste infot.
Viimastel ülestõusnute teadetel on nad vallutanud mitmed Tripoli eeslinnad, valitsuse teadatel on aga mässulised sealt häbiga välja löödud või elimineeritud. NATO teeb tõsiseid jõupingutusi, et kukutada või tappa Kaddafi, vastasel juhul kardavad nad, et neid hakatakse pidama saamatuteks. Afganistanist peavad NATO sõdurid varsti niigi lahkuma, võitu saavutamata.
Tänastel andmetel on Tripoli vallutatud, ootame veel täpsemaid uudiseid. Aga näib, et Kaddafi jätkab vastupanu.
____________________
Nii, mässuliste üleminekuvalitsus on juba pakkunud neid aidanud riikidele naftatööstuse ja riigi taastmiseks lepinguid, sõjakahjude likvideerimine pidi nende arvates võtma aega 10 aastat. Üllatus see ei ole, vaid naftasõja loomulik jätk.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP