RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. veebruar 2015

MATTI ILVES: LIIT PROOVIB RAHATRÜKKIMISEGA MAJANDUST PÄÄSTA?!

Euroopa Keskpank on nüüd teinud kummalise otsuse ja tõttab suurel hulgal raha trükkima, et sellega osta kokku osariikide võlakirju ja päästa nii ELi majandust tervikuna. Võlakirjade ostmine algab tänavu märtsis ja kestab vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni. Iga kuu kulutatakse selleks 60 miljardit eurot, mis teeb kokku umbes 1,14 triljonit €, see on tohutu katteta rahamass mis nii turule paisatakse.

Euroopa Liit proovib nii jäljendada Ameerika Ühendriike, kes rahatrükkimsega saavutasid tõesti majanduse ajutise elavnemise, kuid unustatakse ära, et USA käsutuses on täiesti teistsugune raha - maailma reservvaluuta dollar! Dollarit kasutatakse laialdaselt maailmakaubanduses (näiteks naftaga kauplemisel on see riikidele lausa kohustus) ja $ trükkimine ei avaldanud siseriiklikult nii laastavat mõju inflatsiooni näol.
Eurotsoonis järgneb sellele ülisuurele rahatrükile kindlasti euro odavnemine-inflatsioon ja samuti kõigi kodanike kaotused säästude ja palkade pealt, sest palgatõus ei jõua arvatavasti inflatsioonile järele.
Võib kohe ütelda, et see Eoroopa Keskpanga plaan asuda pankadelt riikide võlakirju ostma ja nii majandust elavndada on määratud läbikukkumisele.

 Eriti lolli olukorda seatakse nii Eesti osariik ja Eesti Pank (õigemini EKP filiaal), kes on ajanud siiani vastutustundlikut rahanduspoliitikat. Ega siis asjata EKP filiaali juht Ardo Hansson ei ole Peeter Langovitsi fotol eriti morni näoga. Nüüd lausa sunnitakse meid ostma kokku teiste osariikide võlakirju, kuna Eestil võlakirju lihtsalt ei ole. Samuti ei ole tark ja võib-olla ka võimatu loobuda eurotsoonis olles sellest programmist, sest nii loobuksime lihtsalt pakutud "rahast " ja kannaksime ainult kahjusid.
Hardo Hansson ja teised riigijuhid on nüüd suure probleemi ees, kas kiiruga välja lasta Eesti võlakirju (müüa need pankadele ja siis kiiruga kallimalt tagasi lunastada), osta riigiettevõtete võlakirju (muidugi kui Euroopa Keskpank seda erandina teha lubab), või tuleb kogu meile eraldatud rahakvoodi eest - 3,12 miljardit eurot - osta teiste osariikide rämpsvõlakirju.

Arvan, et nii astub Eroopa Liit ühe jõulise sammu jälle lagunemise poole.
______________
P.S. Tuletan meelde, et see ei ole esimene suurem raha juurde trükkimine, oli 2012. aasta, kui trükiti  tervelt 500 miljardit € ja peale seda teatas van Rompuy ülioptimistlikult, et nüüd on rahanduskriis murtud. Nii edasi tegutsetes, võib inflatsioon lõpuks muutuda aga kontrollimatuks.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP