RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 14. veebruar 2015

MATTI ILVES: SURVE EESTI KEELELE JÄTKUB

Survest eesti keelele olen kirjutanud blogis juba mitmel korral, lugege näiteks SIIT ja SIIT. Nüüd, valimiseelsel ajal avaldatakse meie keelele survet veel "turimitööstuse" poolt.

"Vikerraadio" saates Uudis+ esindas turismiga tegelevaid hotelle ja restorane Nordic Hotels AS juhatuse esimees Felix Mägus.
Saatest selgus, et nad on pöördunud valimistest osavaõtvate erakondade poole ettepanekutega, milles selgitavad kitsaskohti, mis tuleks lahendada. See on igati mõistlik tegevus ja selle vastu ei saa kellelgi midagi olla. Tähelepanu äratas aga üks pöördumise punkt, mida ei saa heaks kiita.

Nimelt teatati erakondadele, et vaja oleks lõdvendada keele nõudeid restoranides ning hotellides töötavatele inimestele ja seda teha just eesti keele oskamise osas! Muidu ei olevat sinna võimalik saada piisaval arvul "kvalifitseeritud" tööjõudu. Paistab, et eesti keele oskus ei käi enam kutseoskuste hulkka, seda vähemalt turismiga tegelevate ametnike arvates.

Vaat nii on lood siis meie kauni emakeelega, tuleb taganeda ka ärihuvide ees.

NB! Äsja tuli veel uudis, et Lennuliiklusteenistus pooldab eesti keele kaotamist lennusidest. Õnneks on sellele rõvedale ettepanekule vastu astunud liinilendurid ja pöördunud lausa presidendi poole, aga eks näis, kas meie keele väljasuretajad seda kuulda võtavad.
_____________
P.S. Täna, 15.02 DELFI teatas: "Vaatamata Eesti keelenõukogu ja lendurite pöördumisele, millega tauniti eestikeelse raadioside kaotamist Eesti õhuruumis, pole muudatus presidendi hinnangul vastuolus Eesti põhiseadusega ja riigipea kuulutas selle 12. veebruaril välja." President näitas selle otsusega, et ta ei hooli eesti keelest ja on nõus taandama meie emakeele "köögikeele" tasemele.
Põhiseadus: § 6.   Eesti riigikeel on eesti keel.
M.I.

2 kommentaari:

Anonüümne 14. veebruar 2015, kell 20:15  

Muidu ei saa enam odavat orja tööjõudu.

Anonüümne 15. veebruar 2015, kell 03:18  

Siia tulevad rikkad turistid, kelle ees lipitsetakse ja lömitatakse, et raha välja meelitada. Need hüved, mida nad siin tarbivad on loodud kohalike elanike poolt. Ja kui kohalikele ülbus üle viskab, kaovad ka paksmagudele mõeldud mugavused.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP