RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 9. juuni 2016

Juhtkiri | Moodne orjandus on Eestis tegelikkus


Kuigi justiitsministeerium kinnitusel ei vasta väide, et Eestis võib globaalse orjandusindeksi järgi olla 5300 orja, tõele, võib orjandusele laiema pilguga vaadates olukord märgatavalt trööstitum olla. Sest me lihtsalt ei pruugi moodsa aja orjust enda ümber tähelegi panna, sest oleme sellega niivõrd ära harjunud. Soovite näiteid?

Aga palun! Kui poemüüja ei tohi terve päeva jooksul töökohal istuda ja seda isegi siis, kui seal pole parajasti ostjaid ning kui teda ei kullata selle pingutuse eest mitte üle, vaid nöögitakse pigem miinimumpalgaga, siis kas ei meenuta see moodsat orjapidamist?

Või kui koristajale antakse koristada neli ühiselamukorrust koos 12 köögiga ja makstakse selle eest vaid 186 eurot kuus, sest sellele kuluvat päevas kaks tundi, mitte aga 5,5, nagu ta tegelikult rügas? Kas orjapidaja on sellisel juhul ainult ebainimlikel tingimustel tööjõudu palkav koristusfirma või ka sellelt firmalt ühiselamute koristamist ostev ülikool? Küsimus on enam kui kohane, sest Eestiski on moodi läinud korraldada kaastundele ja eetikale rõhuvaid ausa kaubanduse kampaaniaid – oleme toodete eest valmis tasuma kõrgemat hinda, et saaks maksta kolmanda maailma töötegijale väärilisemat palka. Mida aga teha siis, kui kolmanda maailma tüüpi töötingimused valitsevad Eestis ja kubjas käib kontrollimas, ega väsinud müüja ole end hetkeks toolile toetanud? Või kui koristajale makstakse pika tööpäeva eest kahe tunni palk?  See, kuidas Eesti töötavaid inimesi väärtustab ja neist lugu peab, oli näha sots Marianne Mikko padjasõjast selliste alamate olendite tüüpi töötegijatega nagu öövalves arstid ja õed.


Vaataks ehk ka ajateenimist, mis on oma olemuselt riigi heaks tehtav tasuta töö. Ajateenija palk algab 75 eurost kuus, emapalk aga 390 eurost ning ulatub 2700 euroni. Kuidas seda nimetada?
Ja kui tuua mängu veel pärisorjuslikeks nimetatud pensionisammaste teema – mille reeglid on tehtud parimate sunnismaisuse reeglite järgi, et sa ei saaks oma raha sealt välja võtta – ning kuulata jutte sellest, et tänastel tööleminejatel ei tasu tulevikus pensioni saamisega arvestada, saame kokku sellise orjade armee, et isegi Tom Sawyer ja Huckleberry Finn imestaksid.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP