SDE esimees Jevgeni Ossinovski ja EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme vastandusid selgelt sallimatuse teemalises Vikerraadio saates "Reporteritund". Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna positsioneeris IRL-i oodatult kahe leeri vahele.
Arutelu tõukus Jevgeni Ossinovski kutsel mai keskel Telliskivi loomelinnakus peetud arutelust Eesti ühiskonna radikaliseerumise teemal, kus SDE esimees pidas ka samasisulise kõne.

Ossinovski ütles oma kõnes, et Eestis on pelgalt kahe aasta jooksul verbaalne vägivald muutunud mitmekesisuse teema käsitlemisel normiks. "Vihakõne teeb haiget ja psühholoogiline vägivald ei ole füüsilisest kuidagi leebem. Lisaks, vihakõne ei ole lihtsalt sõim, vaid inimväärikust alandav tegu. Tiblad, sibulad, neegrid, peded, rätipead, murjanid – iga sellise räige sildi taga on inimene. Inimene tema erakordsuses, oma ainulaadse isiksuse ja looga," leidis sotside esimees ja lisas, et psühholoogilisest vägivallast on otsetee füüsiliseni.
Ossinovski rääkis tänases raadiosaates, et teda ajendas seda kõnet pidama arengud läänemaailmas ja Eestis, mistõttu paljud inimesed on hirmul. "Euroopas oleme näinud, kuidas hirmu suurenemine on kasvanud majanduskriisi aegadest, mis kasvas üle võlakriisiks. Tekkinud on küsimused, kas Euroopa Liit jääb eksisteerima," ütles Ossinovski, lisades, et eelmisel aastal vallandunud põgenikekiiris on neid hirmusid suurendanud.
Tema arvates on maad võtnud kriitilised ja radikaliseerunud seisukohad ning süüdlasi otsitakse väärtustest, mis on ebainimlik. "Sellised tendentsid on kahtlemata ohtlikud. Ma olen näinud ja tean väga palju inimesi, kellele on isiklikult haiget tehtud. Ei tohi kõrvaltvaatajaks jääda ja tuleb selgelt vastu seista."
Probleem on pigem selles, et viimase aasta jooksul on üks marginaalne seltskond hakanud radikaalsetel teemadel kirgi üles kütma.
Jevgeni Ossinovski

"Probleem on pigem selles, et viimase aasta jooksul on üks marginaalne seltskond hakanud radikaalsetel teemadel kirgi üles kütma," sõnas SDE esimees. Ta tõdes, et kuna tegemist on ebamugava teemaga, pole tahetud sellest rääkida. "Kuna täiesti head inimesed on vait olnud, on avaliku ruumi reostamine muutunud normiks. See toob kaasa selle olukorra, kus võib hakata opereerima sellega, et rahvas ongi selline. Meie mure on selles, et teatud olukord, kus ebakindlus ja ebavõrdsus on suur, on võimalik, et radikaalse retoorika taha hakkab inimesi koonduma."
Ossinovski kasutas enda kõnes terminit "idiootne Eesti", milles vanakreeka keelest pärit sõna "idioot" tähendab inimest, kes on sotsiaalselt natuke veider. Tema hinnangul tugevneb surve kahe seisukoha osas, mida EKRE esitab: Eesti tuleb välismaailmast isoleerida ja sisevaenlastest puhastada.

EKRE aseesimees Martin Helme vaidles Ossinovskile vastu ning kinnitas, et isoleerimise juttu ei ole EKRE liidrid kunagi rääkinud. "See on selge teadlik ühiskonna lõhestamine. Minul on hirm sellise valitsuse ees, kes teadlikult õõnestab põhiseaduslikku korda," sõnas Helme ning lisas, et ühiskonnal on hirm, et see, mis juhtus Kölnis, Darmstadti festivalil või Soomes ja Rootsis, võib korduda ka siin.
Eestis on olemas üks äärmuslik poliitiline jõud ja see on sotsiaaldemokraadid.
Martin Helme

Helme sõnul viljelevad hoopis sotsiaaldemokraadid äärmuslikku poliitikat. "Eestis on olemas üks äärmuslik poliitiline jõud ja see on sotsiaaldemokraadid. Oma äärmuslikku poliitikat alustasid nad loomulikult juba ka kooseluseadusega ja nad alustasid juba siis ühiskondliku vaenu ja viha külvamist ja inimeste idiootideks sõimamist, mis tekitas vastureaktsiooni," rääkis Helme ja lisas, et EKRE on tõenäoliselt osa vastureaktsioonist.

Põhiseadus ja inimõigused

Ossinovski tundis muret, EKRE soovib vähemuste õigusi refendumile panna. "Vähemuste õigusi referendumile panna ei tohi," leidis ta, öeldes, et pole õige lasta enamusel otsustada, kuidas vähemused elama peaksid.
Suur vaidluskese paiknes rahvusriigi defineerimisel. Ossinovski sõnul on rahvusriigid Euroopas pikka aega normiks olnud ja rahvusriik on ka Eesti, kuid tema hinnangul on etniline rahvusriik düstoopia. "Mõte on selles, mismoodi me defineerime ühiskonnaliikmeid." Ta viitas põhiseaduse paragrahvile 12, mis ütleb, et riik kohtleb kõiki inimesi võrdselt.
"Ma arvan, et see EKRE arvamus on düstoopia, mis viib sisemise murenemiseni, arvestades julgeolekuolukorda, tekitab julgeolekuohtu ja ohuks Eesti iseseisvusele."
Ma näen probleeme nende inimeste tulemises, kes on välist päritolu, ja nendega kaasnevad probleemid.
Martin Helme

Helme kinnitas, et teda ei huvita, kui tema naaber on homoseksuaal, kuid tundus muret teisest kultuuriruumist pärit inimeste saabumises. "Küll aga ma näen probleeme nende inimeste tulemises, kes on välist päritolu, ja nendega kaasnevad probleemid."
"Fakt on ka see, absoluutne enamus eestlasi on valget nahavärvi. Meie räägime kultuurist, et kui meie riiki hakkab tulema suures koguses teisest kultuuriruumist pärit inimesi," sõnas EKRE aseesimees.

Helme hinnangul on rahvusriik etniline. "Ossinovski võib-olla ei kuulu etnosesse, siis ta ei saagi aru. Me ei räägi bioloogiast, me räägime kultuurilisest rahvusest."

Tema sõnutsi on EKRE sotsidega erimeelt selles, mis kuulub inimõiguste hulka. "Mina olen ka nõus, et inimõigusi tuleb kaitsta, aga inimõiguste kataloog oli kunagi väga lühike ja väga selge. Tänaseks on sotside arvates inimõigus see, et sa saad ükskõik millisest maailmanurgast valida, kuhu sa tahad elama minna. Piiramatu ränne on inimõigus. Seksuaalperverssuste alusel riikliku tunnustusega mingisuguse koosluse loomine on inimõigus. Me ei leia, et kõik need asjad oleks inimõigused, me leiame, et need on midagi muud," leidis ta.
Ossinovski kinnitas, et sotsiaaldemokraatide probleemipüstitus pole poliittehnoloogiline käik, vaid tõsine probleem. "Vaatame seda, mis on juhtunud ajaloos ja mis on juhtunud mitmes riigis praegu. Vaatame Ungarit, kus sõnavabadust on viimasel aastal pidevalt piiratud, vaatame, mida on teinud Poola uus valitsus. On täiesti reaalne oht, et juhul, kui radikaalsetele, põhiseadusvastastele, ebainimlikele tendentsidele, mis poliitiliselt esile tuuakse, ei reageerita, võib lõpuks juhtuda halbu asju," selgitas ta.
Helme sõnul pole Ungari ja Poola halvad näited. "Meie erakonna jaoks on nii Poola kui Ungari praegune valitsus eeskujud, kes oskavad seista oma rahvuslike huvide eest."

Tsahkna: mõlemad äärmused lammutavad avatud rahvusriigi tulevikku

Kahe leeri vahel tasakaalupunkti otsinud Tsahknale tundus, et Ossinovski kõne oli puhas poliitiline arvestus otsida endale positsioon ja efektselt EKRE-le vastanduda. "Me ei pea kalduma ühte ega teise äärmusesse. Mõlemad äärmused lammutavad meie avatud rahvusriigi tulevikku. Sotside teevalik sobib EKRE-le ja aitab neid suuremaks ehitada. Samuti aitab EKRE identifitseerida sotse. Mina kui rahvuskonservatiivse erakonna esimees leian, et valdav osa Eesti inimestest ei samasta ennast ei ühe ega teise äärmusega. Saadakse aru, et Eestis on asju aetud õiges suunas," märkis Tsahkna.