RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 30. mai 2019

Kriis EKRE Tartu ringkonnas: senine juht Indrek Särg võeti maha

Eile saatis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme erakonnakaaslastele kirja, kus ta jagas viimasel juhatuse koosolekul toimunut. Kõige muu seas teatas Helme ka seda, et EKRE Tartu ringkonna juht Indrek Särg on erakonnast välja arvatud.

“Kahjuks olime sunnitud langetama ka kaks rasket, aga põhjalikult läbi kaalutud otsust, mille eesmärk on lõpetada pikaajaline juhtimiskriis Tartu ringkonnas. Erakonnast otsustati välja arvata senine Tartu ringkonna juht Indrek Särg ning samuti olime sunnitud õigustühiseks kuulutama Tartu ringkonna viimase üldkoosoleku,” seisab kirjas. Juhtkond heitis Särjele ette erakonna põhikirja korduvat ja jämedat rikkumist.
Särg ütles Delfile, et konkreetseid erakonnast väljaarvamise põhjuseid pole ei Mart ega Martin Helme talle selgitanud. “Väidetakse, et ma rikkusin põhikirja, aga pole öeldud, mis punkti ja kuidas,” tõi Särg välja. Tema hinnangul otsustasid Helmed ta välja visata, kuna Särg oli iseseisevalt mõtlev poliitik.

Tartus arvestatav toetus
“Helmed üritavad EKREs töötada autokraatluse põhimõtte järgi. Neil on hüsteeriline paranoia iseseisvate poliitikute suhtes, kes ka ise suudavad toetajaid koguda,” selgitas Särg. Tema olevat üks neist. “Kuna ma sain ka ise Tartus üsna palju toetajaid, hakkas pihta see jutt, et see näitab kuidagi umbusaldust Helmede suhtes,” lisas ta. Väidetavalt on üritatud Särge juba riigikogu valimistest saadik erakonnast välja puksida.

Indrek Särg sai riigikogu valimistel 2223 häält, kuid ei pääsenud selle saagiga siiski parlamenti. Küll aga sai riigikokku Tartu ringkonna liige Ruuben Kaalep 556 häälega, kuna oli seatud nimekirjas kõrgemale kohale. Kaalep väidab, et sinna ongi koer maetud.
"Kriis Tartu ringkonnas algas mullu septembris, kui ringkonna sisehääletus ei toetanud Särje kandidatuuri valimiste Tartu esinumbriks," sõnas riigikokku pääsenud Kaalep.

"Särg ei tunnistanud sisehääletuse tulemusi ja sattus seeläbi konflikti nii ringkonna sees kui erakonna juhatusega laiemalt. Valimiskampaania jooksul tegeles Särg korduvalt teiste EKRE kandidaatide avaliku ründamisega, mille eest teda erakonna juhtorganitelt ka korduvalt hoiatati," märkis ta. Tagatipuks olevat Särg blokeerinud Tartu ringkonna juhatuse töö, asudes seda ainuisikuliselt ja põhikirja rikkudes juhtima. "See oli ka tema väljaheitmise lõplikuks põhjuseks."
11. mail toimus aga Tartu ringkonna juhi valimine. Toetus anti ülekaalukalt Särjele. “Mart Helmel oli ka üks enda eelistatud kandidaat. Peale selle levitas Helme minust valesid, aga Tartu liikmed said aru, et need ei päde. Seetõttu inimesed hääletasidki minu poolt,” ütles Särg.

Delfi andmetel oli teine kandidaat Mareh Kalda, kes sai 15 häält, Särg aga 59. Kuna Särg aga valiti taas ringkonna juhiks, võetigi ta enda hinnangul maha. Mõned juhatuse liikmed olid siiski hääletusel ka Särge toetanud. Kalda ei soostunud ise juhtunut telefonitsi ega meilitsi kommenteerima, kuna ta lahkub täna välismaale. Üks EKRE Tartu ringkonna liige märkis, et Särge Tartus armastatakse. "Ta sai riigikogu valimistelgi nii palju hääli. Ringkonnas ka teda toetatakse," sõnas liige.
“EKREs on palju toredaid inimesi, aga kardan, et Helmede juhtimise all juhtub erakonnaga sama, mis juhtus Savisaare Keskerakonnaga,” lisas ta. Särg pole veel otsustanud, kas liitub mõne teise erakonnaga. “Tartus mul toetajaid on. Plaanin nendega lähiajal maha istuda ja arutada, mis oleks järgmine mõistlik samm,” ütles ta.

Liikmed jäävad esindamata
Helme saadetud kirjas on ka väide, et üldkoosoleku tulemuste tühistamise tõttu kannatavad erakonna Tartu ringkonna aktiivsed liikmed, kes jäävad erakonna juunis toimuval kongressil nüüd esindamata. Juhatuse hinnangul on aga toime pandud rikkumised sedavõrd tõsised, et erakond ei näinud võimalust teistsuguseks lahenduseks. Milles täpselt siiski Helme Särge süüdistab, pole selge.
Indrek Särg on Eesti merekooli Tartu filiaali juhataja. Ta lõpetas Tartu ülikooli eesti filoloogina ja Eesti merekooli siseveelaevajuhi erialal.

Allikas: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/kriis-ekre-tartu-ringkonnas-senine-juht-indrek-sarg-voeti-maha?id=86359891
_______________
  Paar kommentaari Facebooki grupist EKRE Sõprade Klubi:

Monika Helme: Lapsesuu või mitte, aga nii see ka on. Lisaks sellele ei vasta Tartu ringkonna üldkoosoleku (mis on aasta tähtsündmus, kus valitakse ringkonna juhtkond ja kongressi delegaadid, kes omakorda valivad erakonna juhtorganid) protokoll tegelikkusele. See aga on asjaolu, mis muudab õigustühiseks kogu koosoleku. Ja mille tõttu ei saa terve ringkonna delegaadid kongressile. See on väga suur erakonna kahjustamine. Ja kui erakonna juhatus (kes peab teostama muuhulgas ka järelevalvet, et erakonna kõikide tasandite tegevus vastaks erakonna põhikirjale) laseks sellise asja läbi, siis seeläbi muutuks õigustühiseks ka kogu kongress ja seal otsustatu.
See ei ole lihtsalt midagi sellist, millele saaks vaadata läbi sõrmede või lihtsalt andestada. See on tõsine rikkumine ja ringkonna juht on toimunu eest otseselt vastutav.

Tiina Pärnpuu: Kongress ilma Tartu delegaatideta? St Eesti suuruselt teise linna, ülikoolilinna esinduseta? Mõelge asi veelkord läbi. Sel juhul puudub ka uuel valitud juhatusel ja juhtidel Tartu toetus.

Ega rahvale ilmselt rohkem infot ei jagatagi, sest "Uutes Udistes" ilmus lühike artikkel:
https://uueduudised.ee/varia/ekre-juhatus-arvas-erakonnast-valja-indrek-sarje/
Vaevalt, et Mart ja Martin Helme täiendavaid kommentaare tõttavad jagama, ning seepärast tuleb meil leppida Monika Helme kommentaaridega, ikkagi üks perekond.
Ühtlasi karistati ka tervet Tartu esindust, sest nad toetasid liiga üksmeelselt Indrek Särge. Arvata võib, et Tartu ringkond on nüüd pikas ajaks vaikima sunnitud.
Usaldan siiski Indrek Särge, keda isiklikult ka tunnen: “Helmed üritavad EKREs töötada autokraatluse põhimõtte järgi. Neil on hüsteeriline paranoia iseseisvate poliitikute suhtes, kes ka ise suudavad toetajaid koguda.”

Lisan veel "Tartu Postimehe" artikli:
https://tartu.postimees.ee/6694542/tuli-ekres-tartu-piirkonnajuht-visati-tagaselja-erakonnast-valja

Veel Indrek Särje  kommentaar Facebookist: 
Tere, kuna keskjuhatus ise on selle asja avalikkuse ette toonud, siis tuleb sellest nüüd avalikult rääkida. Ruuben Kaalep ja Martin Helme üritasid Tartus võimu pöörata, aga rahvas hakkas vastu. Martin Helme nähtavasti vihastas sellest ja nüüd makstakse tartlastele kätte ega lasta neid kongressile. 
Mina küll ei näe, et keskjuhatus, mis on tööorgan, saaks tühistada ringkonna üldkoosoleku otsust. Üldkoosolek peaks olema kõige tähtsam otsustaja üldse, tõeline rahva tahe. Nii et keskjuhatus saab üldkoosoleku otsuse ainult teadmiseks ja täitmiseks võtta, meeldigu see või mitte. Seega keskjuhatuse otsus peaks olema täiesti õigustühine ja me vaidlustame selle, vajadusel kohtus. Täpsustuseks - Tartus on ringkond, osakond on tavaliselt vallal.

"Vikeraadioas" teatas hiljuti EKRE suur lemmik Jaak Madison, et tema ei olnud nõus Indrek Särje vallandamisega erakonnast. Seega ei olnud partei juhatuse otsus sugugi üksmeelne!
https://www.err.ee/947094/madison-tubli-haaltesaagi-saanud-sarge-poleks-pidanud-valja-viskama

M.I.

3 kommentaari:

Indrek Särg 30. mai 2019, kell 14:57  

Kuna minult on võetud võimalus vastata EKRE Sõprade Klubi leheküljel, siis vastan Monika Helme süüdistustele esmalt siin. Monika Helme kirjutab: "Lisaks sellele ei vasta Tartu ringkonna üldkoosoleku (mis on aasta tähtsündmus, kus valitakse ringkonna juhtkond ja kongressi delegaadid, kes omakorda valivad erakonna juhtorganid) protokoll tegelikkusele. See aga on asjaolu, mis muudab õigustühiseks kogu koosoleku."

Vastan:
Tartu ringkonna üldkoosoleku protokoll on kirjutatud ja kontrollitud koosoleku salvestuse põhjal.
Kogu üldkoosolek salvestati videosse.
Sõnavõtjate kõnede sisu on edasi antud võimalikult täpselt. Hääletustulemused on korralikult kajastatud ning juurde lisatud ka häältelugemiskomisjoni allkirjastatud protokollilehed.
Kogu protokolli sisu saab salvestuselt üle kontrollida.

Monika Helme polnud koosolekul, aga väidab meie protokolli olevat vale? Palun selgelt ära näidata, mis lõik või koht protokollist tema meelest tõele ei vasta? Nagu öeldud, video pealt saame kõike üle kontrollida. Milliseid fakte või põhiseisukohti Monika Helme vaidlustab?
Põhjendamata süüdistused jätavad väga halva mulje.

Anonüümne 1. juuni 2019, kell 01:17  
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne 1. juuni 2019, kell 01:55  
Autor on selle kommentaari eemaldanud.


Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP