RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. juuli 2012

EESTI MEEL: Kas kaitsepolitsei on terroriorgan?

Pressinõukogu menetluses on sumbuurne, aga sellegipoolest huvitav kaasus

Eesti Ajalehtede Liidu pressinõukogu sai Kaitsepolitseiametilt kaebuse keskerakondliku arvamusliidri Rein Ruutsoo ja vastavalt ajalehe Pealinn vastu (pressinõukogu värskemaid menetlusi vt siin)

Kaebuse sisuks on 21. mail ilmunud arvamusloo «Professor Ruutsoo: Kapo on terroriorganisatsioon!» eksitav teave (sisu) ja pealkiri.

Kaebaja loogika lonkab. Tundub aga, et Kaitsepolitsei kaebus on mõttevigane: kui artikli sisu ja pealkiri on mõlemad eksitavad, siis formaalloogiliselt ei eksita vähemalt pealkiri. Seda muidugi juhul, kui sisu ja pealkiri ikka samasse paradigmasse jäävad. Aga nii see tõenäoselt on, sest vastasel juhul oleks tegu hullumeelse jutuga — aga hulle pole mõtet kaevata kohtusse, ka pressinõukogu-taolisse seltsimehelikku kohtusse mitte.

Kui probleemseks lugeda ainuüksi pealkirja, siis tõesti võiks arutada, kas Kapo tegeleb terroriga. Kuid sellise küsimuse lahendamine ületab vist küll EALL-i pressinõukogu pädevuse nii institutsionaalselt kui ka koosseisuliselt. Pressinõukokku kuuluvad Eve Rohtla, David Vseviov, Meelis Eerik, Oksana Kabrits, Aivar Reinap, Hindrek Riikoja, Andrus Saar, Arnika Tegelmann, Aivar Viidik, Kristel Voltenberg. Ent võtkem siis asja lihtsamalt.

Mis on terror? Sõna terror tähendab EKSS-i järgi järgmist:
terror — poliitiliselt motiveeritud vägivald; sellised vägivalla‑, hirmuteod.
Nagu selgitavad samas seletussõnastikus pakutud näited, võib terror olla nii füüsiline kui vaimne:
Julm, metsik, ohjeldamatu, verine terror. Suure Prantsuse revolutsiooni aegne terror. Valge ja punane terror Vene [-maa] revolutsioonis. Terrorit rakendama. Terrori ohvriks langema. Terrori eest põgenema. Võim püsis ainult terrori abil. Riigis märatseb, võimutseb terror. Maad valitses karistussalkade terror. || (muu vägivalla kohta). Elab koduse terrori all. See on ju vaimne terror!
Kapo esindajad on muide ise väljendanud mõtet, et Kapot tulebki karta, õigustades seega endi rakendatud hirmutustaktikat ehk vaimset terrorit. Sellest kirjutas alles tänavu Postimees — vt Risto Berendson, Kapo tulutu ohjeldamine/ Eriteenistuse võimu ohjamine [loe: ohjeldamine] jooksis taas liiva (PM 28. V 2012, nr 123, lk 1…5) — tsiteerigem:
KAITSEPOLITSEI PEALE KAEBASID SUURSAADIK JA KOHTUNIKUD

Jaanus Rahumägi tõi julgeolekuasutuse tööst Kapot halba valgusse asetavaid näiteid. Parlamendikomisjoni poole pöördus abi saamiseks sõjaväelase naine, keda Kapo šantažeeris, et too avaldaks, kust tema mees sai mõni tuhat krooni. Öeldi, et muidu ei saa abikaasa kaitseväes enam karjääri teha. [---]

… Ida-Virumaa kohtuni[kud]… kurtsid parlamendikomisjonile Kapo surve üle pärast altkäemaksu võtmiselt tabatud kohtunik Mihhail Komčatnikovi süüdimõistmist. Kohtunike mure oli, et Kapo tahtis neilt ebaseaduslikult ja kiiresti pealtkuulamislubasid ilma prokuröri loata. Kapo väitel olevat prokuröri allkiri [telefoni] pealtkuulamise taotlusel vaid formaalsus ja see saadakse hiljem.

[---] … Aasias resideeriv Eesti suursaadik kurtis Kapo surve üle välispoliitilises töös. Kui Liibanoni pantvangikriisi edukas lahendus välja jätta, pole välispoliitika Kapo rida. Rahumäe väitel sai aga komisjon Kapo nimel vastanud ametnikult üleoleva väite, et Kapot peabki kartma.

Rahumäe sõnul saadi igale komisjoni esitatud järelepärimisele Kapost vastuseks, et kõik on hästi. «See debatt oli Kapo poolt vaadatuna alati vaenulik,» nentis ta [Jaanus Rahumägi, Riigikogu Julgeolekuasutuste järelevalvekomisjoni esimees 2007-2011].
Seni pole keegi avalikult kaevelnud selle Postimehe kirjutise üle, mis ilmus kõigest nädal pärast Pealinna artiklit.

Lisaks: Kapo = KGB

Allikas: http://eestimeel.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP