RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 9. august 2018

Eesti poliitparadoksid: kõige agaramad aktsiiside tõstjad on üleöö asunud nendega võitlusse???

EKRE poolt korraldatud aktsiisidevastane meelavaldus aprillis 2015
Viimast paari päeva ilmestavad mõne erakonna valgustumised aktsiisimaksude vallas. Kui 7. augustil esines Kaja Kallas avaldusega, et aktsiisid tuleb Reformierakonna kehtestatud tasemele tagasi viia, siis kohe ärkas ka Kadri Simson Keskerakonnast selge teadmisega, et nüüd on küll viimane aeg kütuseaktsiisi vähendama hakata.

Selline entusiasm on igati kiiduväärt. Samas tiksub kuklas paar küsimust. Esiteks, ehk head aktsiisialandajad aitaks meile meelde tuletada, kuidas need maksumäärad üldse nii kõrgeks kerkisid? Kas kasvasid kuidagi ise või tõstis kuum suveõhk need nõnda kõrgele?

Midagi hakkab nagu meenuma… Oot, need olid ju praegused muretsejad ise, kes aktsiisid lakke kergitasid! Reformierakond tegi aktsiisiralliga algust ja Keskerakond koos oma väikeste abilistega toonase IRL ning sotside näol keerasid vinti veelgi juurde. Nii et päris osav kombinatsioon, ise tekitame probleemi ja siis asume kangelaslikult sellega võitlema.
Teine küsimus: kuidas see aktsiiside langetamise plaan nüüd niimoodi ühtäkki ja korraga kõigile pähe kargas?

Paar aastat on olnud jutt, et võite kindlad olla, meie teeme, aktsiiside tõstmisest on ainult kasu ja nende langetamine ei tule kõne allagi. Aktsiise ei saa vähendada, sest riik kukkuvat siis kohe kokku. Oponente peeti pehmelt öeldes parketikõlbmatuteks veidrikeks, kes ei jaga riigiasjadest ega majandusest midagi.

Nüüd äkki aga kõigil käised üles kääritud ja muudkui langetatakse. Kus on loogika?
Las ma arvan. Pole selle plaani taga ei head tahet ega majanduslikku arvestust. On lihtlabane hirm tuleviku ees, sest EKRE, kes siiamaani ainsana aktsiisitõusude vastu võidelnud, on hoogsalt populaarsust kasvatanud ning rahvas nõuab sõgedate aktsiiside vähendamist. Tegude erakonnana viib EKRE selle ka kindlasti ellu, mitte nagu teised kes ainult räägivad ja siis jälle asjast kõrvale hiilivad. Erakonnad käituvad nagu trammijuht anekdoodis, kes peale avarii tekitamist libistab end reisijate hulka, haarab laealusest torust kinni ja vaatab koos teistega pahaselt juhikabiini poole.

Mida kokkuvõtteks öelda? Seda, et EKRE on algusest peale õiget asja ajanud. EKRE esindajatel oli õigus, kui nad hoiatasid aktsiiside tõstmisega kaasneva maksulaekumise vähenemise eest. EKRE valimisplatvormis on aktsiiside vähendamine ammu sees olnud. EKRE mõtleb tõsiselt seda, mida teeb, mitte ei ürita silmamoondusega plusspunkte teenida nagu mõned teised.
Loodetavasti saab ka Eesti rahvas sellest asjast samamoodi aru.

Karl-Olaf Rääk

Allikas: https://uueduudised.ee/satiir/poliitparadoksid-koige-agaramad-aktsiiside-tostjad-on-uleoo-asunud-nendega-voitlusse/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP