RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 8. august 2018

POMMUUDIS: Hispaania hävitaja lasi Eesti õhuruumis kogemata raketi välja

Teisipäeva pärastlõunal tulistas õhuharjutusalal Hispaania hävitaja Eurofighter Pangodi kohal Otepää lähistel eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi põhja suunas. Raketi lennutrajektoor, asukoht ja staatus on täpsustamisel.

 Õhuväe ülem kolonel Riivo Valge ütles täna õhtul pressikonverentsil, et Hispaania õhuväe hävituslennuk tulistas lahingraketi välja teisipäeval kell 15.44 Otepää kohal ja rakett lendas põhja ja loode suunas. Raketi asukoht on praegu teadmata.

Otsinguoperatsioon on käivitunud ja on alust arvata, et rakett plahvatas kokkupõrkes maapinnaga. Kuna on võimalik, et praegu on rakett veel maapinnal lahingasendis ja ohtlik, otsustasime kohe teavitada elanikkonda, et hoida ohust eemale ja leidmisel koheselt teavitada õhuväge,“ kommenteeris Valge.  

Tema sõnul lasti rakett välja umbes kuue kilomeetri kõrgusel ja selle lõhkemist oleks kuulda. Paraku ei tea Õhuvägi, millises seisus oli raketi enesehävitusmehhanism. „Hävitusjõud ei ole tal suur, sest õhk-õhk rakettide laengu hulk on suhteliselt väike, kui me võrdleme teda pommidega." 
Küsimusele, kuidas on võimalik, et piloot raketi kogemata välja lasi, vastas Valge: „Siin me ei saa spekuleerida. Faktidena saan öelda, et Balti õhuturbe ajaloos on see esimene selline juhtum.“ Valge sõnas, et sama võib öelda muu maailma kohta. 
Kui peaks juhtuma, et rakett lõpetab teekonna mõne inimese maja katusel, tuleb õhuväge teavitada. Kas siis võimalikud kahjud kompenseeritakse, ei taha ta veel spekuleerida.
Mis saab aga hävituspiloodiga edasi? „Praegu me ei spekuleeri. Uurimist on alustanud Eesti õhuvägi, Lennuamet, Hispaania õhujõud ja kindlasti ka NATO peakontor, aga kuna tegu võib olla tehnilise rikke või veaga, siis praegu ei ole kohane rääkida kellegi karistamisest. Pigem on meie esimene prioriteet elanike ohutus.“

Raketil on enesehävitusrežiim, mis tagab eksilasu puhul selle hävimise õhus, kuid ei ole välistatud, et rakett maandus maapinnale. AMRAAM tüüpi raketi pikkus on 3,7 meetrit, läbimõõt 18 sentimeetrit, rakett kannab lõhkeainet. Raketi viimane oletatav asukoht oli Tartust 40 kilomeetrit põhja suunas.
Kaitsevägi on käivitanud protseduuride kohase otsinguoperatsiooni, milles kasutatakse ka õhuväe koptereid.
Juhul, kui märgatakse esemeid, mis võivad olla raketi osad või rakett, palub Kaitsevägi seda mitte mingil juhul puutuda, vaid raketist eemalduda ja teatada leiust koheselt Õhuväe telefonil 717 1900 või hädaabinumbril 112. Samuti palub Kaitsevägi raketti omal käel mitte otsima asuda.
 AIM-120 AMRAAM (Wikimedia Commons)

 Intsidendis osalenud Hispaania hävitaja Eurofighter Typhoon 2000 naasis kodubaasi. Balti õhuruumi kaitsmine õhuturbemissiooniga Ämarist ja Šiauliaist jätkub. Asjaolude väljaselgitamiseks on algatatud uurimine.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP