RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 27. jaanuar 2019

Huvitavat pühapäevaks : Kas teadsid: haakrist oli Soome õhujõudude sümbol kaua aega enne, kui Hitler selle kasutusele võttis

Svastika on õnne sümbol ja Soome õhujõud kasutasid seda kaua aega enne seda, kui Hitler selle Saksamaal kasutusele võttis.

Soomes on svastika sümbol kasutusel tänaseni ja see pole seotud natsismi ega muu rahvuste-vastase vägivallaga. Nii on haakristi kujund Soome lennuväekooli ja isegi presidendi lipu peal. Haakrist oli alates 1918. aastast Soome õhujõudude sümbol ja see oli ka Läti õhujõudude sümbol enne teist ilmasõda ning seda kasutati Poola relvajõududes.

Svastika ehk haakrist on tuhande aasta vanune õnne sümbol, mida on kasutanud paljud erinevad kultuurid üle maailma. Lääneriikides on svastika tuntud peamiselt kui Natsi-Saksamaa embleem. Soomes on aga svastika arheoloogiliste leidude järgi olnud kasutusel juba rauaajast ehk mitu tuhat aastat. Hiljem on seda sümbolit Soomes kasutatud keraamikal ja tekstiilidel. Põhjamaades on svastika olnud ajalooliselt õnne sümbol.

Soomes on svastikat kasutanud naiskodukaitse Lotta Svärd, relvajõud, Soome õdede liit ja seda kasutatakse siiani Soome Vabaduseristi aumärgil.

 Soome pole lubanud oma svastika sümboleid keelustada. Nii näiteks tahtis Saksamaa keelustada svastika 2007. aastal terves Euroopa Liidus, aga see ei läinud läbi.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP