RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 27. mai 2018

Eurole seltsiks? Itaalia kardetav “paralleelvaluuta”

  2-eurone münt ja löögivalmis "saabas". Foto: Scanpix

Vahetult pärast Itaalia võimaliku valitsuse avaldust potentsiaalse paralleelvaluuta kasutuselevõtu kohta riigis laitis Financial Times mõtte maha, kuna need “rahatähe-laadsed võlakirjad võivad hakata aitama kelme, tüssama maksumaksjaid ja lõhestama [Itaaliat veelgi] laiemalt.”

Nagu selgitab ZeroHedge, ei ole kõnealune koalitsioon veel sugugi kindel ning erakorraliste valimiste vari ripub Itaalia kohal edasi.
Siiski on nii Liiga kui Viie Tähe Liikumine ühes asjas ühel meelel: nende maksukärped ning uljad kulutused saaks kinni maksta minivõlakirjadega, mida kataks tulevased maksulaekumised.
Väikestes summades väljastatavad riigivõlakirjad erineksid tavalistest elektroonilistest väärtpaberitest selle poolest, et need trükitaks paberile ning isegi disain on juba välja valitud.
Eraisikutel ei lasuks kohustust minivõlakirju aktsepteerida, kuid kindlasti leiaksid need kasutust maksuvõlgade tasumisel ning riigiasutustele ja firmadele maksmisel.

Kuna nii Liiga kui Tähed väidavad, et tegemist poleks valuutaga, ei kehtiks kontolt kontole või käest kätte ülekannetele Itaalia-sisene 3000 euro piirang, mis oleks mugav suuremates summades arveldavatele ettevõtetele.
Tõenäoliselt turgutaksid paberist minivõlakirjad seega Itaalia niigi elujõulist mitteametlikku majandussektorit, oletab ZeroHedge ning tuletab lugejaile meelde, et tegemist ei ole esmaavastusega.
Etteulatuvalt kasutati maksuraha arveldamiseks 2001. aastal California eelarvekriisi päevil ning Argentiinas pärast 2001/2002 aastate finantskrahhi.

Midagi sarnast pakkus algatuseks välja ka Kreekas 2015. aastal võimule tõusnud sotsialistliku Syriza esimene marksistist rahandusminister Giánis Varoufákis – ning just sealt on itaallased nüüd inspiratsiooni ammutanud.
Kuid ühelgi eelneval juhul polnud tegemist trükitud instrumentidega.
Analüütikud usuvad, et kõnealuste võlakirjade trükkimise puhul suures mahus osutuksid poliitilised pinged piisavalt suureks, et suruda euroalast välja kas Itaalia või Saksamaa.

Allikas: http://objektiiv.ee/eurole-seltsiks-itaalia-kardetav-paralleelvaluuta/


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP