RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 24. mai 2018

Vabadussõjalaste juht Artur Sirgu mälestus saab augustis Järvamaal monumenti jäädvustatud

Artur Sirgu haud Helsingis.

Augusti algul avatakse Järvamaal Ambla kalmistu juures Eesti Vabadussõjalaste Liidu ühe juhi Artur Sirgu monument.
“Sihtasutus Mälestusselts “Artur Sirk” loodab ausamba hiljemalt juulikuu lõpuks üles seada ning ausamba piduliku avamise augusti algusesse, Artur Sirgu surma-aastapäeva ajale korraldada,” ütles sihtasutuse juhataja Triin Kuusk BNS-ile. Tema sõnul ei ole avamisürituse täpne kava veel paigas, mistõttu ei saa sellest detailsemalt rääkida.

“Arvestades Artur Sirgu ja vabadussõdalaste panust Eesti omariikluse arendamisse ning rahvuse eneseusu tugevdamisse, on ausammas vähim, mida me saame teha. Ajalugu tuleb mäletada ning Sirgu tegevuse au sees hoidmine peab olema ka järgnevate põlvkondade kohustus. Arvestades asjaolu, et Sirk sündis Ambla kihelkonnas, õppis kolm aastat Ambla kihelkonnas ning et tema vanemad on maetud rajatavast ausambast 50 meetri kaugusel, on tegemist väga tähendusrikka asukohaga,” rääkis Triin Kuusk mälestusseltsi loomise aegu 2016. aastal.

Sirgu surmast möödus eelmise aasta 2. augustil 80 aastat, kuid selleks ajaks ei saanud monument rahapuudusel valmis. Nüüdseks on raha peamiselt niinimetatud katuserahade arvel siiski leitud ja pronksist monument on peaaegu valmis.

“Ausamba kogumaksumus jääb 36 000 euro raamesse, millest 34 000 eurot on kogutud kahe aasta jooksul Riigikogust eraldatud regionaalsete toetuste finantsidest ning millest 2200 eurot on kogutud annetustelt ligi sajalt eraisikult,” ütles Triin Kuusk. Ausamba loomisel osales skulptor Ekke Väli, selle valab pronksi Bruno Kadak.

Mälestusseltsi “Artur Sirk” eesmärgiks on vabadussõdalaste tegevuse teadvustamise. Sihtasutuse asutajad ja juhatuse liikmed on Triin Kuusk ja Jaak Madison ning nõukogusse kuuluvad ajaloolane Jaak Valge, korporatsioon Sakala vilistlane Art Johanson ning ajaloohuviline Daniel Mereäär.
“Ajaloo kordumise vältimiseks peame meeles hoidma Eesti kangelasi, kes uskusid oma riiki ja rahvasse ning olid valmis seda kaitsma surmani. Sirk oli üheks neist ning meie riiklik kohustus on heastada need kuriteod, mis pandi toime Sirgu ja vabadussõjalaste vastu ning mis lõppesid iseseisvuse kaotusega,” on Jaak Madison öelnud.

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/eesti/vabadussojalaste-juht-artur-sirgu-malestus-saab-augustis-jarvamaal-monumenti-jaadvustatud/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP