Prantsuse terroritõrjeprokuröri François Molins'i sõnul on Prantsuse julgeolekujõud tuvastanud 416 ISISe prantslasest doonorit ja 320 rahakogujat peamiselt Türgis ja Liibüas, kes saatsid summad edasi džihadistidele.
Pariisis algas eile rahvusvaheline konverents, kus arutatakse võitlust terrorismi rahastamise vastu ning sellel osalevad 80 riigi ministrid ja ligi 500 eksperti.
Prantsuse presidendi kantselei teatas teisipäeval, et ISISe aastasissetulekut hinnatakse praegu miljardile dollarile.

Kuigi ISIS on kaotamas sõda Süürias, hoiatavad eksperdid, et nende ideoloogia elab edasi. Osa terrorismieksperte, näiteks Peter Neumann Londoni King's kolledžist, on väitnud, et võitlus terroriorganisatsioonide rahastamise vastu on olnud alates 2001. aastast ebaefektiivne.
Rünnakud lääneriikides on pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid USAs pühasõdalaste organisatsioonide jaoks üha odavamaks muutunud. ISIS on korraldanud rünnakuid tsiviilelanike vastu muuhulgas sõidukite ja automaatrelvadega.

Molins'i hinnangul läks aga 2015. aasta rünnak Charlie Hebdo toimetuse vastu Pariisis terroristidele maksma umbes 25 000 eurot. Sama aasta novembris Prantsuse pealinnas korraldatud rünnakud läksid maksma hinnanguliselt 80 000 eurot, ütles prokurör.

Suurem osa ISISe eelarvest tuleb rühmituse kogutud maksudest okupeeritud aladel, naftamüügist ja rüüstamisest, väiksemad summad kogutakse ka rahvusvahelistelt doonoritelt, teatas Prantsuse presidendi kantselei teisipäeval.
Prantsuse ametnikud on mures, et ISIS on oma rahalised vahendid liigutanud Süüriast ja Iraagist välja ning kasutab neid organisatsiooni uuesti ülesehitamiseks pärast tagasilööke Süüria ja Iraagi lahingutandritel.

Allikas: https://maailm.postimees.ee/4479312/prantsusmaal-tuvastati-ule-400-isise-rahastaja