RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 7. juuli 2018

Facebook pidas USA iseseisvusdeklaratsiooni rassistlikuks vihakõneks

USA iseseisvusdeklaratsiooni käsikiri

Sotsiaalmeediaplatvorm Facebook pidas Ameerika Ühendriikide iseseisvusdeklaratsiooni mõningaid lõike vihakõneks ning eemaldas neid sisaldanud postitused.

Ameerik iseseisvuspäeva ehk 4. juuli eel hakkas Texase osariigi kohalik ajaleht The Liberty County Vindicator postitama oma Facebooki-kontole iga päev lõike iseseisvusdeklaratsioonist, et tõsta oma lugejate ajaloo-alast teadlikkust.
Osa postitusest jäid aga ilmumata ning Facebook saatis ajalehele sõnumi, et postitused ei vasta reeglitele, kuna sisaldavad vihakõne. Probleem oli lõiguga, kus kasutati väljendit “halastamatud indiaani metslased” (“merciless Indian savages”).

Ajalehe toimetaja Casey Stinnett kirjutas hiljem kommentaariks: “Võibolla kui Thomas Jefferson oleks kirjutanud, et “põlisameeriklased on väljakutset esitaval kultuurilise arengu tasemel”, oleks see parem olnud. Kahjuks aga Jefferson, nagu enamik Briti koloniste, ei olnud põlisameeriklaste suhtes sõbralikult meelestatud.”

Ajaleht kinnitas, et Facebook muutis hiljem meelt ja palus vabandust.
“Näib, et tegime vea ja eemaldasime teie postituse, mis ei olnud meie reeglite vastane,” selgitas Facebook ajalehele. “Me tahame paluda vabandust ja anda teile teada, et oleme teie sisu taastanud ja eemaldanud teie kontolt kõik tõkked, mis tulenesid meie ebakorrektsest tegevusest.”

Poliitikaajakirja Reason ajakirjanik Christian Britschgi sõnul näitab antud juhtum, et automaatsete otsingusüsteemide kasutamine vihakõne tuvastamiseks on problemaatiline. “Robot, mis on seadistatud tuvastama poliitiliselt ebakorrektset keelt, ei ole piisavalt tark olukorras, kus tekst on osa ajalooliselt olulisest dokumendist,” ütles ta.
Allikas: BBC

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/maailm/facebook-pidas-usa-iseseisvusdeklaratsiooni-rassistlikuks-vihakoneks/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP