RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 11. aprill 2016

PANAMA LEKE: Islandlased ei taha riiki, mis petab oma valijaid

"On lausa sürreaalne, et Islandi peaministri, finantsministri ja siseministri ning lisaks veel kogunisti 600 islandlase nimi on Panama paberites kõrvuti maailma tipp-poliitikute, kuulsuste, relvakauplejate, narkoparunite ja diktaatoritega," ütles skandinavist, tõlkija ja Islandi reiside giid Askur Alas.

"Off-shore-firmasid, mis nad lõid maksuparadiisides enamikule maailma elanikest tundmatu Panama firma Mossack Fonseca abil, kasutatakse tavaliselt selleks, et varjata enda seost rahaga, vältida maksude maksmist, mahhinatsioonideks ja rahapesuks. Rohkem või vähem on seotud Briti ja Pakistani peaministrid, Venemaa, Aserbaidžaani ja Süüria presidendid, Saudi Araabia kuningas jpt," märkis Alas Pealinnale.

"Ometi raputab Panama paberite pärast just Islandit kõige suurem ühiskondlik-poliitiline kriis ja peaminister on vastumeelselt tagasi astunud. Täna tulevad tuhanded islandlased juba mitmendat päeva järjest tänavatele protestima ja nõudma täiesti uut poliitikat. Neil on saanud küllalt sellest, et nende juhid, nende eliit on varjanud oma varasid maksuparadiisides, jutlustades ise aususest ja läbipaistvusest. Küllalt sellest, et räägitakse üht ja tehakse teist; et 99%-le kehtivad ühed seadused ja 1%-le teised," selgitas ta.
Nõutakse mitte vaid peaministri, vaid kogu valitsuse vahetust ja erakorralisi parlamendivalimisi.

"Islandlased tahavad riiki, mis on üles ehitatud läbipaistvusele, ühtsusele ja aususele. Mitte riiki, mida juhivad šarlatanid, kellel on firmad matksuparadiisides, kes petavad oma valijaid, keelduvad jagamast samu majanduslikke mängureegleid ülejäänud rahvaga ning kelle silmakirjalikkus ja erakordne ebapädevus on kogu maailmale näha," viitas Alas islandi kultuuritegelasele Alda Sigmundsdóttirile, kes jagas oma mõtteid The Guardianile.

Alase sõnul rahvas protestib nüüd samamoodi nagu 2008. aasta finantskriisi ajal. "Ainult veelgi vihasemalt ja veelgi massilisemalt. Toona selgus, et väike rühm vastutustundetuid pankureid ja ärimehi, kelle sõbrad valitsuses ja finantsinspektsioonis lasid neil kontrollimatult tegutseda, on riigi sügavasse kriisi viinud, kasvatades mh. keelatud tehingutega ja off-shore firmade abil pankade võlad riigi SKP-st kümme korda suuremaks."

Loe lisaks:
Panama leke: Briti peaminister Cameron sai emalt suuri summasid

Allikas: http://www.pealinn.ee/valisuudised/panama-leke-islandlased-ei-taha-riiki-mis-petab-oma-valijaid-n166626 
_____________
Nn. riik petab meid pidevalt, aga me paistame olevat sellega leppinud ja midagi muuta ei julge. Eks vireleme siis aga edasi. Tõde on selles, et iga rahvas väärib oma valitsejaid.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP