RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 10. september 2016

Helme seab kahtluse alla Kaljuranna kandideerimisõiguse, siseministeeriumi kinnitusel on see olemas

EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme leiab, et Marina Kaljuranna otsus presidendiks kandideerida sööb eelkõige Reformierakonna kandidaadi Siim Kallase hääli valimiskogus, aga kahjustab ka IRL-i ja Vabarekonna kandidaadi Allar Jõksi šansse. Ühtlasi pani Helme taas kahtluse alla Kaljuranna õiguse kandideerida, kuid siseministeeriumi kinnitusel Kaljurannal nõutava sünnijärgse kodakondsusega probleemi pole.

"Niisiis, Kaljurand ikkagi kandideerib. Astus lausa ministri kohalt tagasi, et võimendada oma märtri mainet ja kasvatada kaastunde kapitali. Kuidas see valimiste dünaamikat muudab?" kirjutas Helme sotsiaalmeedias.

"Eelkõige sööb ta muidugi ära Kallase hääli, aga küllap võtab ka mingi osa sood, mis tähendab, et kahjustab ka Jõksi šansse. Meid see väga ei kõiguta, pigem teeb ta Mardi võimalused paremaks, sest ajab hääli veelgi rohkem lõhki ja toob teise vooru saamise läve allapoole."
Helme märkis, et "näeb selgelt", kuidas toimub infooperatsioon "ehk katse kloppida üles (meedia)hüsteeria, mille laineharjal tahetaksegi olematu poliitkogemuse tõttu lihtsasti suunatav mitte-eestlane presidendiks upitada".

"See hüsteeria või maania peab aitama varjata asjaolu, et Kaljurand on Reformierakonna ühe tiiva käepikendus. Hüsteeria on vajalik, et ratsionaalne loogika - ütled Marina, mõtled Autorollo ja härra Nilsson - ei pääseks kõlama," märkis Helme.
Teiseks on see Helme hinnangul vajalik, et üles ei tuleks küsimust Kaljuranna õigusjärgsest kodakondsusest.

"Meile teadaolevalt sai ta kas 1991. aasta lõpus või 1992. aasta alguses kodakondsuse mitte õigusjärgsuse alusel, vaid valitsuse eriotsusega," kirjutas Helme. "Väga sobivalt on valitsuse selle perioodi arhiiv pandud praegu kolima ja toimikuid ei ole võimalik leida."
Helme viitas seadusele, mis ütleb, et kandidaat peab esitama tõestuse oma õiguse kohta kandideerida. "Seega on see Kaljuranna kohustus esitada dokumentaalne tõestus mitte oma kodakondsuse kohta, vaid oma kodakondsuse õigusjärgsuse kohta."

Siseministeerium vastas ERR-i palvele kontrollida, kas rahvastikuregistri ja presidendi valimise seaduse järgi on Kaljurannal õigus presidendiks kandideerida lakooniliselt: "Marina Kaljurand on sünnijärgne Eesti kodanik."
 
Toimetas
Indrek Kuus
 
______________
Jaak Madison kirjutas Facebookis:"Aitäh, Marina, aitäh! Tänu Sinu südikusele ja meelekindlusele suurenes hüppeliselt tõenäosus, et uus president ei tule Reformierakonnast. Mis seal salata, tänu sellele tõusid kohe ka šansid, et Eesti saaks ühe parima võimalikest - rahvuskonservatiivist presidendi."
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP