RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 5. jaanuar 2017

MATTI ILVES: EESTI VÕI EESTIMAA?

Eestimaa värvid (Landesfarben)

Tavaliselt kasutavad võõrvõimude kummardajad Eesti asemel sõnaühendit Eestimaa, nii tegi ka president Kersti Kaljulaid järjepidevalt enda uusaastakõnes ja varem nõukogude nomenklatuur.

Eestimaa oli ajalooliselt vaid ainult osa eestlaste elualast. Algul kuulus Eestimaa Taanile ja hiljem teistele vallutajatele.
"Eestimaa oli ajalooline piirkond (hertsogiriik) Põhja-Eestis, mis 16.–20. sajandil hõlmas Harjumaa, Järvamaa, Läänemaa ja Virumaa... Rootsi loovutas Eestimaa ja Liivimaa kubermangud Venemaale ametlikult Uusikaupunki rahuga 1721. aastal. Sellega läks Vene valitsejale üle ka tiitel Eestimaa hertsog, viimane Eestimaa hertsog oli Nikolai II." Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Eestimaa
Eestlaste asuala ühendatakse üheks kubermanguks:
"Pärast Veebruarirevolutsiooni muutus väga jõuliseks autonoomia nõudmine Eestile, mille muljetavaldavamaks väljundiks oli Eesti Vabariiklaste Liidu korraldatud meeleavaldus Petrogradis, kus osales mitukümmend tuhat eestlast. Kui Venemaa Ajutine Valitsus kinnitas 30. märtsil 1917. aastal määruse „Eestimaa kubermangu administratiivse valitsemise ja kohaliku omavalitsuse ajutise korra kohta", ühendati selle kohaselt Eestimaa kubermang ning Liivimaa kubermangu põhjaosa üheks kindlapiiriliseks haldusüksuseks, mis ligilähedaselt hõlmas peamiselt eestlastega asustatud alad. Sisuliselt oli tegu Eesti rahvuskubermanguga. 1917. aasta detsembri alguses korraldati Narva linnas, mis jätkuvalt kuulus Peterburi kubermangu, rahvahääletus Eestimaa kubermanguga liitumiseks. Rohkem kui 80% elanikkonnast oli Eestimaaga liitumise poolt." ning nii otsustati seda 21. detsembril 1917. aastal ka teha." Allikas: SIIN.
Sellest ühtsest kubermangust sai alguse peale Vabadussõda tegelik Eesti Wabariik.

Nii, et tuleb ikka kasutada tänapäeval mõistet Eesti mitte aga Eestimaa. Aeg on tõesti loobuda sellest kubermangu nimest, aga teiselt poolt, mis see Eesti tänapäeval siis ikka muud on kui E. Liidu kubermang või provints.

1 kommentaari:

Anonüümne 6. jaanuar 2017, kell 19:02  

Kas nimetatud isik mitte ei elanud kokku -ütlemata halba sõna -vene rahvusest seltsimehega? Mis kodumaad sellisel olla võib? kui magamistoas tallavad võõra eestile vaenuliku rahva esindaja saapad? Kas see pole mitte oma rahvuse äralörtsimine??????



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP