RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. aprill 2018

Puutinjuugendi vandalism küüditatute mälestuse kallal — mida arvavad sellest poliitikud?



Esmaspäevases saates “Kuuuurija” näidati vihaleajavat salvestist sellest, kuidas neli putinistlikku vene noort, üks neist tüdruk, peksavad jalgadega laiali küüditamise aastapäeval Vabaduse väljakule asetatud mälestusküünlaid, kusjuures naissoost olevus tundub kõige agressiivsem olevat.

Saatejuht Katrin Lust palus neljal poliitikul nähtud klippi kommenteerida ja alljärgnevatest jutukatketest võib igaüks ise järeldada, mis inimestega on tegu.

Alustuseks sobiks kahtlemata president Kaljulaidi varasem jutt Õhtulehe vahendatuna. President Kersti Kaljulaid ütles usutluses Suurbritannia telekanalile 4 News, et Venemaa on proovinud mitmel puhul lõhkuda Eesti väärtushinnanguid, kuid ebaõnnestunult. Kaljulaidi sõnul on Eesti venelased valmis seisma Eesti eest.
„Eestlased, kes räägivad vene keeles, ei räägi tingimata Putini keeles. See on oluline vahe,“ vastas president Kersti Kaljulaid 4 Newsile. „Eesti noored mehed, kes pärinevad vene[keelsest] perekonnast ja on läbinud ajateenistuse, nende valmisolek seista Eesti eest ei ole väiksem kui Eesti perekondades.“

Aga anname sõna Olga Ivanovale, Erik-Niiles Krossile ja Mart Helmele, kellest esimene esindabki siinset venekeelset kogukonda, teise kohta on öeldud, et ameeriklased teda ei taha, kuid venelased tahavad, ja kolmandat süüdistatakse kõige sagedamini Kremli-meelsuses, kuigi tegu on rahvuslaste esindajaga. Neljanda poliitiku Oudekki Loone arvamuses pole vahendamiseks midagi põhjapanevat.

“Pätte on sõltumata rahvusest igal pool,” ütles Olga Ivanova. “Muidugi see on solvav ja taunitav ja väga kurb. Kui me võrdleme pronkssõduriga, siis riik teisaldas ta teise kohta, siin on lihtsalt inimesed, kes ei oska käituda ja ei mõista, kus nad on ja mida see teistele tähendab. Vaadates seda pilti, siis siin oli mingisugused neli inimest, kes lihtsalt olid joobes ja läksid laamendama.”

“Mina arvan, mõneti on tegu sellise aabitsajuhtumiga infosõjas, kus kolm mõttetut tölli saavad kuulsaks. Helme ütleb, et kõik tuleb ahju ajada, Ivanova ütleb, et eestlased on kõiges süüdi ja see kõik ei tähenda midagi. Muidugi oleks tore, kui vastavad asutused tuvastaksid need isikud ja tegeleksid nendega omasoodu,” kommenteeris Eerik-Niiles Kross. “Ühest küljest on kurb ja oluline teada, et selliseid inimesi meie seas elab. Me muidugi ei tea täna, kas see oli lavastus. Võib-olla oligi see selleks tehtud, et me sellest täna räägiks,” arvas Kross, et asja taga võivad olla ka provokaatorid.

“Kui me näeme, et küüditatute mälestuseks pandud küünlaid lihtsalt jalaga pekstakse, kusjuures tütarlapsed peksavad veel aktiivsemalt kui noormehed, siis ma teen siit järelduse, et see seltskond ei ole venekeelsed eestlased, nagu Kersti Kaljulaid neid nimetab, vaid see seltskond on impeeriumi eelsalk Eestis, kes on valmis Eesti riigi vastu tõstma nii kätt kui jalga. Meie rahva ohvrite mälestuseks pandud küünaldega niimoodi… Ainult üks reaktsioon saab olla: ohutunne,” sõnas Mart Helme.

“Meil on tegemist venekeelsete eestlastega? Ei ole. Need inimesed näitavad, et nad on venekeelsed, aga nad ei ole eestlased. Nad ei samasta end selle riigiga, selle keele- ja kultuuriruumiga. Nad suhtuvad sellesse vaenulikult. Järgmine kord võib-olla needsamad inimesed teevad midagi palju radikaalsemat, sest nad on praegu sealt läbi jalutades peksnud neid küünlaid ja jäänud karistamata. Nad on saanud oma põlgust ja vaenu saanud väljendada ilma, et nad selle eest peaksid mingit vastutust kandma,” nentis Helme.

Olga Ivanova on keskerakondliku taustaga parteitu, Erik-Niiles Kross ekslibaisamaalane ja nüüd ülejooksik Reformierakonnas, Mart Helme aga ainsa rahvuskonservatiivse erakonna EKRE esimees.

Allikad: Õhtuleht, Kuuuurija

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/eesti/puutinjuugendi-vandalism-kuuditatute-malestuse-kallal-mida-arvavad-sellest-poliitikud/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP