RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 18. aprill 2018

Sünnitusosakondadele - hurraa!


                                                              Pilt on pärit siit.
Hurraa!
Täpselt selliste nägudega olid inimesed Valga sünnitusosakonna sulgemisotsusele järgnenud pressikonverentsi videoklipil. Hurraa! Ära tegime! Ja ärge tulgegi seletama, et TÜKis ei jagu palateid või ämmaemandaid - selle eest tuleb teil vastust anda! Kõik, kes midgi niisugust julgevad väita, on valetajad, joodikud, vargad, liiderdajad... Otsus on tehtud, hurraa!
"Hurraa" oli algselt mongoli-tatari hordide sõjahüüd, mis tähendas: "Me tapame nad kõik".

"Selle eest tuleb teil vastust anda!"
Just seda ma tahaksingi! Et kogu see seltskond, kes praegu kvaliteedist räägib - alustades ministritest, haigekassa pealikutest ja kõikvõimalikest nõukogudest, naistearstide liidu juhtfiguuridest ja kõikidest nendest, kes sulgemise taga on, võtaksid üksteise sappa ritta ja kinnitaksid oma nime, näo ja telefoninumbriga teleekraanil: "Mina, see ja see, kinnitan oma südametunnistuse nimel, et sünnitusosakondade sulgemine on kogu Eesti rahvale, sealhulgas kagueestlastele, parim variant kõigist võimalikest!"

Selle saate anname siis igale rasedale lingi või mälupulga peal kätte - et kõik need, kes kiirabiautos sünnitavad,  palatitesse ei mahu või kes tunnevad end tööd segava tüütu tühiasjana sünnituskonveieril - et neil oleks, kelle poole pöörduda. Konkreetselt ja nimeliselt. Sest inimese mälu on ju üürike, eriti veel poliitiku oma.
Ma tahaksin, et juhtimisega kaasneks vastutus. Nagu näiteks Islandil, ainukeses riigis maailmas, kes päriselt ka oma juhid vangi pani - need, kes riigi 2008. aasta finantskriisis süüdi olid. Mu meelest on see lihtsalt aus. Islandi vangla - ilma trellide ja valveta kõigi mugavustega hotell - pole mingisugune füüsiline piin või vaev, pigem preemia vaikuse, rahu ja puhkuse näol.  Kuid see on ka ühiskonna sõnum: sa ei käitunud ausalt!

Meid, eestlasi, on nii vähe, et pigem sarnaneme me Islandi kui Indiaga. Aga käitume, nagu oleksime India. Viimases tuleb surmkindlalti palju rohkem sünnitusi aastas kui Võrus, Tartus või Tallinnas ja seetõttu on sealsed nurganaised kindlasti palju kogenenumad ning viimasest tulenevalt ju ka kordades kvaliteetsema teenuse pakkujad kui TÜKi või mistahes Eesti kliinikumi rahvas. Kas me peaksime TÜKid ja muud India alla võrgustama?
Eile oli "Pealtnägijas" lugu, kuidas mehed hoidsid kolm tundi vargaid kinni ja politsei ei jõdnud selle aja sees ikka veel kohale. Ometigi me oleme politseiametit ju ka nii kenasti reforminud  - ikka selleks, et kõik paremaks saaks.

Paremaks - kellele? Mistahes ametkonna esindajatega suheldes kuulen ma ainult ühte: bürokraatia on nii kohutavalt kasvanud! Ekseldame, hekseldame...
Meid, eestlasi, on nii vähe. Me peaksime oma rahvast hoidma. Ka neid, kes ei ela suurlinnades. Iga (suur)linlane sõidab ju meil ka alatasa kuskile nurga taha mere äärde või metsa sisse. Naudib sealse naabrinaise maasikaid või sauna. Õhkab "Kui tore!", kihutab linna tagasi ja unustab - kuni järgmise korrani.

Hoidmine ei tähenda seda, et ametnikud kirjutavad exelis ette, milliseid haigusi maainimesed tohivad põdeda ja milliseid mitte. Hoidmine ei tähenda seda, et ametnikud hiilivad rahva eest salaja nurga taha otsuseid tegema, kuna teavad ette, mida nad otsustavad ja teavad ka, et see rahvale ei meeldi. Aga jälle üks otsus sai tehtud. Hurraa...

Mulle hirmsasti meeldib Pulga Jaani ettepanek teadlastele - keegi võiks võtta uurida, kuidas 1947. aastal oli Varstus sünnitamine võimalik, aga 80 aastat hiljem Võrus ja Valgas ei ole. Et kas süüdi on Stalini isikukultus, rahvusvaheline imperialism,  globaalne kliimasoojenemine, venelased, sakslased või hiinlased...

Kas keegi oskab öelda, missugune seadus keelab mistahes ebaõnnestunud otsuse ümberotsustamise? 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP