RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. märts 2019

Anto Raukas: üleilmne kliimalepe on äriprojekt

"Mida rohkem riike on nõus olulistele dokumentidele alla kirjutama, seda parem. Suuresti on see aga ka õhupalli puhumine, sest enamus inimesi ikkagi usub, et inimtekkeline süsihappegaas ei ole kliimamuutustes määrav," nentis geoloog Anto Raukas.

Raukas selgitas Tallinna TV uudistesaates, et maailmaliidrite üksmeel selles, et kliimamuutused on inimtekkelised, tuleneb sellest, et ÜRO kliima kokkulepe on ärimeestele kasulik. 
"See on ikkagi äriprojekt, mitte teaduslik projekt. Kui vaatame demonstreeritavaid diagramme, näidatakse meile lineaarset temperatuuri tõusu. See on ju naeruväärne, kun nelja miljardi aasta jooksul on kliimamuutus olnud rütmis ja muutub ka järgmise nelja miljardi aasta jooksul rütmis. Mis suunas ta muutub, seda me veel täpselt ei tea."

Raukas lisas, et kui kõneletakse sellest, et fossiilsete kütuste osa tuleb vähendada ja taastuvenergia osa suurendada, on see eeskätt seotud keskkonnapuhtuse küsimusega. "Palju olulisem on see, kui me õhku mürgiste gaasidega ei saasta. Sel juhul paraneb inimese tervis, meeleolu ja elu. See on asja positiivne külg."

Pariisis andis ÜRO kliima kokkuleppele, mille eesmärk on võidelda  üleilmsete kliimamuutuste vastu, allkirja pea 170 riiki. Mitte kunagi varem ei ole nii palju riike rahvusvahelist kokkulepet juba esimesel päeval allkirjastanud. Eestit esindas Keskkonnaminister Marko Pomerants. Riikidel, kes kokkulepet ei allkirjasta, on võimalus seda teha aasta jooksul. Loodetakse, et kliimalepe jõustub enne kavandatud tähtaega ehk enne aastat 2020.

Kokkulepe lõpetab aastakümneid kestnud erimeelsused riikide vahel selle üle, kuidas ellu viia mitme triljoni dollari suurust sammu globaalse soojenemise peatamiseks. Maailmaliidrid on ühel meelel, et kliimamuutused on inimtekkelised. Samas ei ole sama meelt mitmed mitte kõik teadlased.
Hoiatatakse üha rängemate põudade, üleujutuste, tormide ja veetaseme tõusu eest maailmameres, mis väidetavalt mõjutab sadade miljonite inimeste elu. Keskkonnaorganisatsioonid usuvad, et Pariisi lepe on pöördepunkt maailma ajaloos.

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/anto-raukas-uleilmne-kliimalepe-on-ariprojekt-n167753

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP