RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 24. november 2010

ARTIKKEL NSBLOGI´ST

Õndsus õuel: EL pidurdab Eesti majandust, Euro valed avalikud ja maksumus seni arvatust veelgi suurem!

Posted in MAJANDUS, nsblogi@politician.com on 23. nov 2010 by Maximus Germanus Meridius
Ühel päeval täitub suurimgi karikas ja siis oleme valmis.
"Ja lõpus täitus suurimgi karikas ning peagi oldigi valmis."
Nüüd on see siis avalik: kui algselt väitsid liberaalid, et Eesti ei pea lagunevat eurot kinni maksma, siis nüüdsest on jutud teised. Kuigi rahvale on räägitud vaid 12,5 miljardilisest rahagarantiist , siis peagi lisanduvad uued mureriigid nagu Portugal, Hispaania ja tõenäoliselt osaliselt hiljem ka Prantsusmaa on neelatavad summad Eesti rahva taskust veelgi suuremad.
Reformiserakondlasest rahandusministerJ.Ligi kinnitusel tuleb otsus veel ratifitseerida, kuid veel ei ole otsustatud, kas enne valimisi on üldse mõttekas abipaketti riigikogu ette viia. See ei mõjuks peagi  liberaalide valimisprogrammilt tulevatele imelubadustele halvasti.
Mõju majandusele aga piirav, sest tõenäolisemalt veelgi karmistuvad eurokriteeriumid on rajatud Saksamaa tüüpi väljaarenenud ja aeglase kasvuga majandustele mitte arenevatele majandustele nagu nt Eesti oma. St tekib piiravate nõuete tõttu mõneti kägistav efekt, rääkimata sellest, et ca miljardi euro suurune garantii eurokesele võib halvendada meie oma riigi finantsilist usaldusvääärsust turgudel ning tähendab väljamaksmise korral sisuliselt riigivõlga, mis võimaliku uue kriisi tulekul võib riigi finantsolukorra katastrofaalseks muuta. Seda siis juhul, kui see raha tuleb välja maksta.
Kui anname väga erinevatele riikidele(erinevate majandustega) sama valuuta ja samad intressimäärad, siis keskmine inflatsioon on heal juhul tõesti 2 protsenti aga saavutaakse seniste näidete põhjal ka see, et ressursse paigutatakse ebaotstarbekalt ja mingites riikides tekivad ja jäävadki tekkima tarbimismullid, mis lõppevad kriisigiga. tavainimeselt kooritakse läbi inflatsiooni ja toetuskulude tõttu üha rohkem.
Kokkuvaletatud lood, et investorid a la tuiskavad riiki kujunevad tõenäoliselt mullideks, sest niivõrd väikesesse majandusse, nagu EV oma, panustavad eelkõige põhjamaade ettevõtjad, keda euro olemasolu nt investeerimispankur J.Heleniuse hinnangul ei kõiguta või kui siis vähe.
Küll olid ilusad need lubadused, mis rahvale ettesöödeti enne ELi astumist.
Meenutades tänavuseid klassikuid:
“Oleme Euroopa meistrid.”  Riigikogu rahanduskomisjoni liige T.Rõivas(Reformierakond)
“Võlg on võõra oma.” Rahandusminister J.Ligi(Reformierakond)
Allikad: e24, Dagens Industri, Financial Times, NSB, ap3

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP