RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 7. jaanuar 2018

MATTI ILVES: AASTAVAHETUSEL EESTI HÜMNI ESITAMATA JÄTMISEST

Nüüd on juba enam-vähem teada, et aastavahetusel ei esitatud Eesti hümni just president Kaljulaidi eestvedamisel! Siin pole ka midagi imestada, sest äge kirikuvastasus ja Jumalasse mitteuskumine on ju temale omane, mida ta ise on mitmel korral rõhutanud. Käpard Kaljulaid ei osanud arvata, millise vastaka reaktsiooni hümni ärajätmine rahva seas esile kutsub ja on ju nii, et kui meil kaotatakse riiklikud sümbolid - siis me oleme kaotanud kõik.

Johann Voldemar Jannseni sõnadele  ja Fredrik Pacius´e viisile tehtud hümni viimane salm on selline:
"Su üle Jumal valvaku,
mu armas isamaa!
Ta olgu sinu kaitseja
ja võtku rohkest’ õnnista’,
mis iial ette võtad sa,
mu kallis isamaa!"
See on tema meelest lausa skandaalne, kuidas saab nii eesrindliku osariigi ja Euroopa Liitu kuuluva Eesti hümn võib olla nii vnameelne ning vildakas?

Siin ei ole Kaljulaid üksinda suure võitluse rindel, vaid temaga löövad kaasa paljud teised "kultuuritegelasd". Hümni teema on meil ikka aeg-ajalt päevakorrale tõstatatud. Mäletavasti juba aastast 2001 ja viimati vist 2013. aastal.
Hümnil olvat vigu lausa ridamisi, nii "raskepärasus", võõras viisi autor, viisi sarnasus Soome rahvushümnile ja muidugi Jumala mainimine jne. See laul, mis hiljem hümniks kujunes on aga isegi vanem kui Soome hümn.

Lõpuks on ka just jumalaeiajatest teadlaste seisukohad kõikuma löönud ja juba paljud neist on asunud seisukohale, et Jumal on olemas - eriti täppistadlased. Mõningad on isegi seda tõestanud, Kaljulaid pole nendest viimastest seisukohtadest muidugi midagi kuulnud... Meie ajakirjanduses on isegi selliseid teateid ilmunud.
Samuti on Vatikan andnud viimasel ajal enamuse preemiad just teadlastele.

1 kommentaari:

Holger 8. jaanuar 2018, kell 11:03  

See õnnetul aastavahetusel 2017—2018 ETV-1 poolt esitamata jäetud hümn on vaid sümptom. Üks haigustunnus sarnaste jadas, resovetiseeruva Eesti sündroomis.

President KK on samas väitnud tagantjärele, et tema laulis hümni pärast kõnepidamist kitsamas ringis selmet ise. Kui see on tõsi, jääb osa süüd siiski presidendi ametkonna (kantselei) kanda, seda enam, et KK avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe jõudis hümni sürjutamist õigustada, aga KK ise midagi sarnaselt inkrimineerivat teinud ei ole.

Sootuks tõsisem on ETV elamussaadete peatoimetaja ning kõnealuse mammutsaate vastutava toimetaja Karamell Killandi positsoon, kes on tunnistanud oma teadlikku osa ja süüd, ent saanud meedias seepeale palju valdavalt tunnustavat tähelepanu. Mõned ajakirjanikud, nagu Madis Jürgen ja Ulla Länts, olid valmis karamelli saavutuse pärast (kuna nad EV hümni lihtsalt ei seedi) otse maoli langema. Ajakirjanik Risto Berendson vahendab sinisilmselt aga Karamelli lubadust: järgmisel aastavahetusel mängitakse Eesti hümni ETV-s igal juhul.

See veel puudus, et ei mängitaks! Ainult et see ei saa olla kuidagi seesama Karamell, kelle armust see juhtub. Talle võib anda parimal juhul võimaluse mujal, kuid mitte enam ETV-s ega ERR-is (mis muuseas ei olegi mingi eesti, ka mitte mingi ringhääling ega ammugi mitte rahvus-ringhääling…
Vt ERR kui viiekordne vale ☞ http://eestimeel.blogspot.com.ee/2008/11/eesti-rahvusringhling-kui-viiekordne.html )

Ja parim lahendus oleks ERR rahvuslikult kahjuliku institutsiooni ja postsovetliku jäänukina EV100! tähistamise raames likvideerida.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP