RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 3. oktoober 2018

Kes vajutaks Euroopa Liidu tuumanuppu?

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni (vasakul) käevangus on Euroopa Liidu liidrite järjekordse "perepildi" tarvis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, kelle kõrval seab sõrmi kokku Saksa kantsler Angela Merkel. Kas tuumanuppu vajutaks keegi neist? Foto: Scanpix

Ekspertide hinnangul võib Euroopa Liit taotleda omandada tuumaheidutust olukorras, kus suhted USA presidendi Donald Trumpiga on lagunemas ning blokist on lahkumas Suurbritannia.

Hinnang põhineb Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kommentaaril, et Euroopa Liit peab olema võimeline tagama oma territoriaalset julgeolekut, kirjutab Daily Express.
Pärast Brexiti jõustumist tuleval aastal jääb ainsaks tuumariigiks Euroopa Liidus Prantsusmaa.
Saksa valitsuse kõneisik välispoliitika valdkonnas Roderich Kiesewetter on olukorra kohta öelnud, et “kui Ühendriigid enam [Euroopale] seda garantiid tagada ei taha, on Euroopal ikkagi tarvis tuumakaitset heidutuse eesmärkidel.”

“Minu idee on ehitada Suurbritannia ja Prantsusmaa olemasolevate relvade peale,” ütles ta, kuid tunnistas, et Brexit võib muuta brittide osaluse võimatuks.
Macroni sõnutsi on “Prantsusmaa valmis astuma konkreetsetesse aruteludesse Euroopa riikidega, mis puudutab meie vastastikuse solidaarsuse olemust ja ühiskaitset puudutavaid suhteid tulenevalt meie [Euroopa Liidu] lepingulistest kohustustest.
Euroopa ei saa enam usaldada oma julgeolekut üksnes Ameerika Ühendriikidele.”
Macron ei maininud tuumarelvi, kuid mõttekoja European Leadership Network direktori söör Adam 

Thomsoni sõnutsi “võib seda järeldada.”
Briti kindralmajor Tim Cross ütles Euroopa tuumarelva asjus, et “võtmeküsimus on, kes vastutaks tuumarelva kasutamiseks volituse andmise eest?
See peab olema üks isik.
Kas see tõesti oleks Euroopa Komisjoni president? Kas Euroopa on tõesti valmis omistama niisugust vastutust sellisele mehele nagu Jean-Claude Juncker?”

Allikas: http://objektiiv.ee/kes-vajutaks-euroopa-liidu-tuumanuppu/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP