RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 17. oktoober 2018

Skandaal Norras: avaldati sõjaliste objektide asukohad

Norras on puhkenud skandaal, kuna kohalik julgeolekuasutus NSM avaldas kaardi koos sõjaliste objektide asukohtadega, mida peetakse kasulikuks materjaliks terroristidele või vaenlastele.
Kaardile on kantud Norra julgeoleku jaoks olulised 239 objekti, vahendab Norra rahvusringhääling NRK.

Augusti lõpus internetis avaldatud kaardi eesmärk on ära näidata lennukeelutsoonid, kus ei saa kasutada näiteks droone või muid mehitamata sõidukeid. Pärast seda avaldas Norra kaitse ja julgeoleku teemadele pühendunud veebisait Aldrimer.no artikli, milles ei pea asjatundjad sellise kaardi avaldamist põhjendatuks.

Taustaks, sarnase info on Soome kohta avaldanud liiklusturvalisusamet Trafi.
Asjatundjad räägivad NRK-le, et sellist kaarti poleks tohtinud üldse avaldada. Kaardil on kõik Norra sõjaväe ja julgeoleku jaoks olulised objektid.
Ühelt poolt on tõsi, et droonide lennutamist tuleb piirata, aga teiselt poolt on nüüd avalikustatud kõik salajased objektid. Kaardil on palju infot, mis kasulik välismaistele luureteenistustele. Näiteks on räägitud seda, et Venemaa jaoks on nüüd väga lihtne infot hankida ja varasemat teavet kontrollida.
Kõige hullem on see, et kaardile on kantud ka need kohad, mille saladuses hoidmisega on kõvasti vaeva nähtud.

Kaardi avaldanud Norra julgeolekuasutuse NSM osakonnajuhataja aga kaitseb kaardi avaldamist sellega, et objektide juurde pole märgitud, mida need endast kujutavad. Samas ta tunnistab, et kaardil on „tundlikke” objekte. Ühtlasi pole kaardile kantud päris kõiki olulisi objekte.
Soomes saab Trafi lehelt alla laadida rakenduse Droneinfo, kus on näha kõik keelatud alad, nende seas ka sõjalised objektid. Soome kaitsejõududel on aga ka selliseid alasid ja objekte, mida kaardile pole kantud.

Lisaks Droneinfo rakendusele on leenukeelutsoonid näha ka ilmailukartta.fi veebist, kus on olemas ka ajutised lennukeelutsoonid ja kuhu info laekub kaitsejõududelt.
Soomes peab riigikaitseliste objektide pildistamiseks taotlema luba. Piirang kehtib sõjaväebaasidele, kasarmutele ning sõjaväesadamatele ja -lennuväljadele, samuti garaažidele.
Soome politsei saab peatselt loa alla tuua kõik droonid ja muud õhusõidukid, mis lendavad keelutsoonide kohal.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP