RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 15. oktoober 2018

MATTI ILVES: PÕHISEADUSE PREAMBULA´ST

Põhiseaduse preambula (1992):
"Kõikumatus usus ja vankumatus tahtes kindlustada ja arendada riiki, mis on loodud Eesti rahva riikliku enesemääramise kustumatul õigusel ja välja kuulutatud 1918. aasta 24. veebruaril, mis onrajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, mis on kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus, mis peab tagama eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade - võttis Eesti rahvas 1938. aastal jõustunud põhiseaduse § 1 alusel 1992. aasta 28. juuni rahvahääletusel vastu järgmise põhiseaduse."

"Vikipeedias" kirjutatakse: "Preambul on põhiseaduse koostisosa, olles selle proloogiks. Ta kuulutab konstitutsioonilise võimu allikat ja püstitab põhilised eesmärgid, mida tuleb seda teostades saavutada. Preambulist selgub, et põhiseadus nõuab järgimist mitte vaid tema elegantse lihvituse ja printsiipide väärtuse poolest, vaid just seepärast, et ta on ellu kutsutud ja vastu võetud rahva poolt."

Preambula annab järgnevale põhiseadusele üldise mõtte, mida peab järgima. Nüüd aga näeme et seda üldse ei järgi riigiisad ja ametnikud.

Heiki Kortspärn kirjutab raamatus: "ÄREVAD MÕTTED EESTLUSE SURIVOODIL. EESTIVABA RIIK - 100":

"Ja nüüd ma väidan: Põhiseaduse preambul on üks rahva pahameele vaigistamise ja virtuaalseks edasikestmiseks jõudu ahendav vahend. Nii vaikselt ja peenelt on jumalasõna asendatud meie põhiseaduse preambuliga, mille ilus tekst hoiab samuti rahvast vaos ja annab vajadusel rumalatele jõudugi..."

Kahjuks nii see tõeti paistab olevat!

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP