RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 18. oktoober 2018

Mart Helme: Eesti on igavesem kui on seda Venemaa

Mart Helme loeng keskendus peamiselt Venemaa arengutele.

Mart Helme loengud, mida EKRE poliitik peab lausa peast, paberilt maha lugemata, toovad kohale arvukalt kuulajaid, nagu ka teisipäevane “Kumb on igavesem – Eesti või Venemaa?”

Mart Helme on juba varemgi tsiteerinud Samuel P. Huntingtoni, kes on on Venemaad nimetanud omaette ortodoksse õigeusu tsivilisatsiooniks. Ka sel korral rõhutas ta, et Venemaa on keerulisem nähtus kui rahvusriik – ta on impeerium, kes peab ennast Bütsantsi järglaseks, kolmandaks Roomaks. Selle aluseks on venelaste arvamus, et kuna Moskva suurvürstiriigi valitseja Ivan III võttis naiseks Bütsantsi viimase keisri vennatütre, printsess Sophia Palaiologina, siis sai Venemaa ühendanud vürstiriik Bütsantsi langemise järel justkui selle õigusjärgluse.

Väidetavalt olevat printsess Sophia küsinud oma abikaasalt, kes kuuletus Kuldhordile – kas sa oled ise valitseja (isevalitseja) või valitsed sa kellelgi armust? Selle ütluse tagajärjel olevat Ivan III astunud mongolite impeeriumile vastu. Mart Helme aga küsis sedasama tänases kontekstis – kas Eesti valitsus valitseb ise või teeb seda hoopiski Brüsseli armust?

Venemaa ajalool peatuski Helme pikemalt ja põhjalikumalt. Rääkides Venemaa ekspansioonist rõhutas Mart Helme, et see riik on alati laienenud sinnapoole, kus on hõredam asustus ja nõrgemalt valitsetav ühiskond, seega peamiselt Siberi ja Kaug-Ida suunal. Lääne pool, kus on kõrgem kultuur ja arenenud riiklikud moodustised, on see impeerium vallutatud alad alati kaotanud. Lääne jaoks aga on Moskoovia alati olnud barbaarne maa.

Venemaa ekspansiooni ühe põhjusena selgitas Mart Helme seda, et venelaste tuumikalal puuduvad looduslikud piirid ja Venemaa on alati püüdnud luua selle ümber puhvertsooni, ning seda laiendada – seda ka tänasel päeval, mil geograafia ei oma sõdades enam erilist rolli. Kreml peab ka Ukrainat endiselt puhvertsooniks ning Krimmi Musta mere võtmeks.
Rahvusena on eestlased märgatavalt vanemad kui venelased – meie oleme siin olnud 10 000 aastat,
venelaste väljakujunemine aga algas alles Kiievi-Venemaa aegadel ja nende asuala kese on nihkunud põhja poole, soomeugrilaste aladele – väidetavalt ongi venelased 80% ulatuses soomeugrilased. Venelased on Helme sõnutsi eestlastest noorem rahvus, seega ka ebastabiilsem ja liiga impulsiivne.
Eesti tugevuseks on kompaktne riiklus, Venemaa on ida poole minnes aina amorfsem, seetõttu ta püüabki praegu sõjaliste jõudemonstratsioonidega ennast Hiina ekspansiooni eest kaitsta. Hiinlaste kohta märkis Helme, et nende edasillikumine erineb venelaste omast, kes lähevad peale jõuga – hiinlaste puhul tuleb algul talupoeg, siis ametnik ja alles siis, kui majandus ja võim on kindlustunud, tuleb sõdur. Nii sünnib praegu Siberis.

Mart Helme sõnul on Hiina puhul märgata Venemaa ja USA koostööd – Ameerika seisab vastu Hiina ekspansioonile Lõuna-Hiina merel, Moskva aga Kaug-Idas. Venemaa enda probleemiks aga on venelaste osatähtsuse vähenemine, rahvastiku vananemine ja moslemite arvu kiire kasv.
Mart Helme tsiteeris ka vene ajaloolast ja etnoloogi Lev Gumiljovi, kelle hinnangul võib vene rahvas kiiresti hävida – impeeriumi paisumisele järgneb alati kokkutõmbumine. “Venemaa on juba apogee saavutanud ja alanud on vastupidine protsess,” märkis Helme. “Näiteks Ukraina õigeusu kiriku lahkumine on Venemaale suur löök!” Helme hoiatas Vene kollapsi eest, sest see maa on kulutanud kogu energia ekspansioonile ja on nüüd kui haavatud loom, oht temast tuleneb nii võimalikust põgenikemassi vallandumisest kui ka agressiivsuse kasvust lõpu eel.

EKRE liider hoiatas, et kõigi impeeriumide lagunemine algab dekadentlusest ja mandumisest, kus hüljatakse kõik loomulik – see on nähtav nii Venemaal, kus on tulemas demograafiline kollaps, kui ka Lääne-Euroopas, kus on käimas nii moraalne mandumine perverssuste läbi kui ka suutmatus ennast kaitsta.
Gumiljov on ka öelnud, et eestlased on oma etnogeneesis saavutanud surematuse – muidugi kui meid lihtsalt maha ei tapeta. See võib suurriikide raketisõdades väga lihtsalt juhtuda, ilma et okupandid kohale tulekski.

Eestlasi peab Mart Helme kohe kindlasti igavesemaks kui venelasi. “Mingi ürgne osake meis ütleb, et me oleme selle maa peremehed ja ei keegi teine – ainult meie võime siin valitseda,” selgitas ta. “Me oleme nagu kivid ja muld – me oleme selle maa osa, kõik teised on ainult pealiskiht!” Ta tõi näiteks, et Eestit on valitsenud ka baltisakslased, aga neid siin enam pole – aga meie oleme! Paradoksina tõi ta välja selle, et pärisorjus, mis rõhus eestlasi eriti karmilt, aitas meil rahvust säilitada ja rahvusena välja kujuneda, andes meile ka keelelise rikkuse.

Mart Helme sõnul on eestlaste missiooniks oma maa taaskoloniseerimine. “Me oleme alati kestma jäänud, sest oleme maarahvas – kui me taasasustame oma maa, oleme me surematud,” väitis ta, nähes tulevikku linnade üleminekus kõrgtehnoloogiale ja sellest tulenevat eestlaste siirdumist turvalisse maakeskkonda. Tema sõnul on Eesti eeliseks väiksus, kus me saame seilata väikese purjekana – Venemaa on nagu Titanic, mille veel püsimiseks oleks vaja tugevat meeskonda, mida neil paraku ei ole.

Lõpetuseks aga ütles Mart Helme kindlalt – eestlased on igavesemad kui venelased eales enam olla saavad.

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/mart-helme-eesti-on-igavesem-kui-on-seda-venemaa/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP