RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 14. aprill 2012

FORTE: Suurriik Poola tõuseb taas, relvajõududesse panustatakse miljardeid

Reede, 13 aprill 2012 10:37 President Lennart Meri poolt Eestile sõbralikuimaks suurriigiks nimetatud Poola kaitseministeerium avaldas uue mereväe arengukava kuni aastani 2030. Selle kohaselt on Varssavi otsustanud panustada oma kohalolekusse Läänemerel 900 miljonit zlotti (ligi 215 miljonit eurot). Poola relvajõudude juhtkond leiab, et vastasel juhul kaotatakse ilma uuendusteta tehnika ja relvastuse vallas oma mereline võimsus. Lisatud videod!

Vastavalt avaldatud dokumendile saavad poolakad kolm uut allveelaeva, millest kaks soetatakse aastal 2022. Samuti hangitakse kolm uut suurt pealveelaeva: kaks samal aastal ja kolmas 2026. aastal. Lisaks saab Poola merevägi kuus ründe- ja sama palju päästekoptereid, kaks lühimaarakettide süsteemi, kümme pealveeaparaati ja kuus mehitama lennumasinat (drooni), resümeerib Defense News.

Eelseisvate relvahangete üksikasju Poola militaarstruktuurid ei avalda. Hetkeseisuga on Poola mereväel 86 alust, 29 helikopterit ja 12 lennukit. Sõjaväelaste plaani kohaselt tõstetakse sõjatehnika kvaliteeti kvantiteedi arvelt ja pärast aastat 2022 on mereväes 22 alust.

Käesoleva aasta märtsi lõpus kuulutas Poola kaitseministeerium välja konkursi 26 mitmeotstarbelise helikopteri tarneks. Kokku ollakse nõus hankeks eraldama kuni kolm miljardit zlotti (715 miljonit eurot). Uued lennumasinad peaksid vahetama välja vananenud kopterid Mi-8, Mi-17 ja mereväelaste kopterid Mi-14.

Konkursi finalistide seas on Poolas PLZ Mieleci tehases litsensi alusel toodetav Sikorsky S-70i Black Hawk ning AgustaWestland AW149, mida komplekteeritakse PZL Swidnikus. Poolakad loodavad saada esimese uue kopteri juba sel aastal ning ülejäänud 25 aastaks 2018.

Kuu varem olid poolakad lisanud uue allveelaeva ostu strateegiliselt tähtsate ostude nimistusse. Hetkel on Poola relvastuses üks Vene päritolu projekti 877 Paltus (NATO nimi Kilo-klass) allveelaev Orzeł (kotkas) ja neli Kobben-klassi allveelaeva, mis omandati Norralt (Saksa projekt Type 207).

Vahendid allveelaeva soetamiseks võetakse projekti 621 järgi Gdynias ehitatava Gawron-klassi (vares) korveti eelarvest. Prorgamm külmutati peale kümmet aastat tänavu veebruaris. Kokku oli selle väärtuseks hinnatud 1,5 miljardit zlotti (358 miljonit eurot).

Kokku on siis 40-miljonilise rahvaarvuga suurriik Poola valmis tõstma oma löögijõudu nii merel kui õhus kuni 5,4 miljardi zloti (ligi 1,3 miljardit eurot) eest. Kõva sõna nii geopoliitilise Ida-Euroopa kui ka NATO mõistes, millest Eesti võib vaid unistada.

Denes Kattago
www.FORTE.ee

Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP