RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 1. juuni 2016

Konservatiivne Rahvaerakond: lasterikas ema väärib ravikindlustust ja pensionistaaži

Konservatiivne Rahvaerakond esitas Riigikogule eelnõu, et riik hakkaks maksma sotsiaalmaksu mittetöötava vanema eest, kes kasvatab kolme või enamat last.
Seadusemuudatus võimaldaks ühel lapsevanemal koguda pensioniaastaid ja annaks ravikindlustuse kuni ajani, mil täisealiseks on saanud kõik lapsed.

Praeguse seaduse järgi maksab riik sotsiaalmaksu kolme või enama lapse mittetöötava vanema eest juhul, kui neist vähemalt üks pole vanem kui 8-aastane ning vanim pole rohkem kui 19 aastat vana.
Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul on seadusemuudatuse eesmärgiks lasterikastele peredele majandusliku kindlustunde loomine ja emaduse väärtustamise.
„Meie arvates peab laste kasvatamine lasterikkas peres olema riigi erilise hoole all ning see vanem, kes tahab pühenduda laste kasvatamisele, peab saama seda teha ilma enda tervisekindlustuse ja pensionistaaži kaotuse pärast muretsemata,“ ütles Helme.

„Eesti probleemideks on kahanev sündimus ja rahvaarv, mille tulemusel rahvastik vananeb. Meil on sündimus 1,5 last fertiilses eas naise kohta ja väljaränne on suur. Probleemi lahendamiseks on vaja muuta toetuste süsteemi õiglasemaks ning arvestada laste kasvatamise panust ühiskonda.“
2015. aastal maksti maksu 1474 isiku eest summas 2 072 179,25 eurot, veebruaris 2016. aastal aga juba 1592 isiku eest summas 201 965,81 eurot. Aruande „Riiklik sotsiaalkindlustus” alusel oli 2015. aasta lõpus Eestis elavaid peresid, kellel on kolm või enam last, 17 443.
Seaduse muudatuse rakendamine toob kaasa hinnanguliselt täiendavad kulud suurusjärgus maksimaalselt kaks miljonit eurot. „Pigem jääb summa 1,5 miljoni euro piiresse, sest laste vanemaks saades läheb üha enam vanemaid tööle,“ ütles Helme.
UU

Allikas: http://uueduudised.ee/konservatiivne-rahvaerakond-lasterikas-ema-vaarib-ravikindlustust-ja-pensionistaazi/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP