RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 13. juuni 2016

MATTI ILVES: RAHVUSRIIK, MILLINE SEE RIIK TEGELIKULT ON?

Rahvusriigi teema tõstatus sotide liider Jevgeni Ossinovski ütlusega 18. mail 2016. oma kõnes sotside üldkogul, et etniline rahvusriik on ohtlik ja ebainimlik düstoopia [düstoopia - antiutoopia].
Selgitades veel Riigikogus, et rahvusriik on juba mitu sajandit üldine Euroopa norm ja selles osas on Eesti loomulikult rahvusriik. Küll aga olevat aga rahvusriigi kontseptsiooni võimalik mõtestada kahte moodi. Üks on etniline rahvusriik, mis pidi viima lausa genotsiidse mõtlemiseni.
Teine võimalus olevat on mõtestada rahvusriiki Lääne-Euroopa moodi, nii nagu kõik riigid seda oma põhiseadusetes ja muudes rahvusvahelistes käsitlustes on teinud, tuginedes inimväärikusele inimõigustele ja võrdsele kohtlemisele jne.
Siit tulevad ka ajakirjanduses sellised värdväljendid nagu mustad eestlased, venekeelsed eestlased.

Vaatame mida tebeallikad ütlevad rahvusriigi kohta:

"Eesti keele seletav sõnaraamat " : Rahvusriik, riik, mille elanikkonna enamus koosneb ühe rahvuse liikmetest. Sõltumatu, demokraatlik rahvusriik. Inglismaa ja Prantsusmaa kujunesid varakult ühtseteks rahvusriikideks.

"Vikipeedia": Rahvusriik on riigi vorm, mis eksisteerib selleks, et pakkuda suveräänset territooriumi kindlale rahvusele ning mis saab oma legitiimsuse selle ülesande täitmisest. Riik on poliitiline ja geopoliitiline moodustis; rahvus on kultuuriline ja/või etniline moodustis. Mõiste "rahvusriik" viitab sellele, et need kaks langevad geograafiliselt kokku.

Nagu selgub, saabki rahvusriik olla vaid etniline rahvusriik.
Aga see lääne moodi "rahvusriik" on vaid sotsialistide-liberaalide segane unelm. Selles unelmateriigis kutsutakse kõiki siin elavaid rahvusi eestlasteks, mis on täielik jama.

1 kommentaari:

maks 13. juuni 2016, kell 22:36  

Mis on rahvusriik?
Parim näide Lõuna-Korea kes on maailma kõrgtehnoloogia riik nr 1maailmas! Elanikud 99,99% korealased. Hiidkontsern Samsung kui Hyundai on sisult puhas üherahvuseline maailma tipp. Lausvaesusest 1955.a tõusti maailma tippu!
Riik on MITTE sissesõidumaa. Üherahvuslus , üherassilisus on kõige edukam!



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP