Nagu worldlifeexpectancy.com teatab, on nende tabelid on koostatud andmete põhjal, mis on pärit Maailma Terviseorganisatsioonilt (WHO), Maailmapangast, UNESCOlt, CIAlt ja riigipõhistest andmebaasidest. Ehkki statistikat saab teha kahtlemata mitmeti ning meetodeid võib vaidlustada, on vähemasti selle andmebaasi põhjal Eesti kolme surmapõhjuse esinemissageduse osas maailmas esimene.
Valikmenüüs saab sorteerida kõiki maailma riike enam kui poolesaja surmapõhjuse esinemissageduse järgi. Tabeliga saab tutvuda lähemalt siin, ülevalt tuleb valida surma põhjus ehk "select cause" ning seejärel näitab veebikülg peaaegu kõiki maailma riike morbiidses pingereas. Alajaotuse "World Health Rankings" all on võimalik ka riike eraldi vaadelda.
Kaks aastat tagasi, kui Forte samast tabelist kirjutas, olukord siinmail - vähemalt selle tabeli põhjal - nii hull veel ei olnud.

Tähestikuliselt kõige esimene kategooria on surmad alkoholi läbi. Veebilehe teatel on 100 000 elaniku kohta Eestis alkoholisurmi 22,03, teisel kohal on Leedu 14,77 surmaga, kolmas Valgevene 14,33 surmaga.
Samamoodi oleme esimesed narkosurmade tabelis. 100 000 inimese kohta 10,15 surma. Oleme ainus riik, kus see näitaja on üle kümne, teisel kohal on Lõuna-Aafrika Vabariik ja kolmandal USA.
Ka kõrgvererõhktõve ehk hüpertoonia läbi surrakse Eestis kõige rohkem.
Vähisurmade osas (kõik vähitüübid kokku) on Eesti tabeli andmeil maailmas kaheksateistkümnes, mis on 172 riigi seas üsna kõrge koht. Protsentuaalselt kõige enam tapab vähk kui selline Armeenia elanikke. Leukeemiasurmade arvestuses oleme maailma viiendad ning nahavähi arvestuses 20. kohal.
Südamehaiguste arvestuses on meie koht 36., juhib Turkmenistan.
Uppumissurmade osas asume tabeli keskel, 97. kohal, enim uputakse Mosambiigis.
Päris viimaste seas oleme aga näiteks liiklussurmade tabelis, seal on Eesti 155. kohal, samas kui kõige enam saavad liikluses surma Iraani ja Iraagi elanikud. Ka neeruhaiguste läbi surrakse Eestis harva, ses arvestuses oleme tabelis 166. kohal.

Iseküsimus on muidugi, kuidas erinevad põhjused ja surmad seostatud on - kas näiteks see, kui keegi purjus peaga ujuma läheb, käib uppumis- või alkoholisurma alla? Ilmselt ikka uppumise kategooriasse, ehkki kainena oleks võinud inimene ellu jääda. Ent nii või teisiti on statistika must.