Brexitit toetav endine välisminister kogus konservatiividest parlamendiliikmete salajasel hääletusel antud 313 häälest 114.
Kandidaatide arv kahanes kümnelt seitsmeni. Mark Harper, Esther McVey ja 2016. aasta valimistel May järel teiseks tulnud Andrea Leadsom ei saanud vajalikku 17 häält ja kukkusid võistlusest välja.
«Loomulikult oleme tulemusega rahul, aga võistluse võitmiseni on veel pikk maa,» ütles Johnsoni pressiesindaja ajakirjanikele.

Iga vooruga jääb võistlejate arv väiksemaks ja viimase kahe kandidaadi hulka pääsemiseks tuleb koguda üle 105 hääle. 
Viimane paar pannakse hääletusele kõigi parteiliikmete hulgas, keda on umbes 160 000.
Võitjast saab Konservatiivse Partei liider ja automaatselt järgmine peaminister. Protsess peaks lõpule jõudma juuli lõpuks.
Neljapäevasel hääletusel parlamendi alamkoja konservatiivide hulgas tuli teiseks välisminister Jeremy Hunt, kuid vaid 43 häälega.

Kolmas oli keskkonnaminister Michael Gove 37, endine Brexiti-minister Dominic Raab 27, siseminister Sajid Javid 23 ja tervishoiuminister Matt Hancock 20 häälega. Seitsmendaks tuli rahvusvahelise arengu minister Rory Stewart 19 häälega, mille tõi talle sotsiaalmeediakampaania.
Arvatakse, et Hunt ja Gove võistlevad omavahel partei mõõdukama tiiva häälte pärast ning pooldavad Euroopa Liiguga peetavatel Brexiti-kõnelustel leebemat suunda.
Raab on nagu Johnsongi valmis Suurbritannia leppeta EL-ist välja viima, kui oktoobri lõpuks meelepärast uut kokkulepet ei sünni.

Allikas: https://www.postimees.ee/6706912/boris-johnson-alustas-peaministriks-purgimist-seljavoiduga