RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 29. juuni 2019

Skandaal Soomes: kristlik telekanal nimetab homofestivali Pride „Jumala-vastaseks saastaks”

Soomes on puhkenud uus skandaal, kus kristlik telekanal nimetab ühiskonnas paljukiidetud homofestivali Pride „Jumala-vastaseks saastaks”.
Selline seletus on toodud kristliku telekanali TV7 veebilehel avaldatud pöördumises.

TV7 pöördumises on märgitud, et käesoleval suvel korraldatakse Soomes mitmel pool Pride-üritusi ja -nädalaid, mis „täidavad linna Jumala-vastase saastaga rõhutades seksuaalset vabadust”.

Pöördumises on märgitud, et käesoleval nädalal 24-30. juunini toimub Pride-nädal Helsingis ja sellega on liitunud paljud ühiskonnategeleased, ettevõtted ja Soome evangeelne luteriusu kirik.
Ka lastele korraldatakse vikerkaare-üritusi, mil kogu linn on Jumalat teotades kaetud suurte plakatitega, milles halvustatakse Jumalasõna. „Jumala viha tõuseb nii Helsingi kui Soome peale!” on märgitus pöördumises.
 
Ida-Soome ülikooli karistusõiguse professor Matti Tolvanen ütles selle poeale, et selline sissekanne on lubatu ja lubamatu piiri peal. Küsimus on tema väitel selles, et kas nende väidetega ähvardatakse või solvatakse mõnda rahvusgruppi. Seksuaalne suundumus on siin üks rahvusgruppi määrav tunnus, vahendab MTV.
Avalikkuse kriteerium on professori väitel täidetud, kuna pöördumine oli avalikult kättesaadav. Professori väitel on selline pöördumine sobimatu, aga selle õiguspärasus vajaks lahtivaidlemist kohtus. Sellist pretsedenti varasemast ei ole.

Professor Tolvanen märgib, et usuga seotud sõnumitele pole ette nähtud erilist kaitset. Oma usku saab kaitsta, aga sellega ei tohi solvata teist moodi mõtlevaid või teistsuguse suundumusega inimesi. Usku peaks tooma välja positiivsete sõnumitega, mitte teisi koletisteks sõimates.
Helsingi ülikooli karistusõiguse professor Kimmo Nuotio aga kristliku telekanali pöördumises probleemi ei näe. Tema sõnul oleks rahvusrühma-vastase kihutustööga tegemist siis, kui kutsutaks üles Pride rongkäiku laiali ajama või midagi muud tegema. Kuivõrd aga pöördumises kutsutakse inimesi palvetama, siis palvetamisel sellist teisi solvavat mõju pole. Nuotio väiteks aga võiks prokuratuur võtta asja uurida ja anda sellele õiguslik hinnang.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP