RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 28. juuni 2019

MATTI ILVES: LAULUPIDUDE ÜMBERKUJUNDAMISEST

Kunagi kirjutasin artikli "Laulupidudele lüüakse hingekella", see on SIIN.
Kuni meil püsib liberaaldemokraatia jääb siht üldiselt ikka samaks. Aga esialgu püütakse laulpeod ümber kujundada selliseks, nagu nad olid Nõukogude ajal, suureks rahvaste sõpruse pidudeks.

Trtus oli laulupeo 150. aasta mälestuspidu ja seda peeti selliselt, nagu seda tehti esimesel laulupeol, kus laulud vaheldusid kõnedega. Kes oli siis kutsutud (määratud) sinna peaesinejaks muidugi tippsots Marju Lauristin, aga seal ei julgenud ta propagandat teha (küllap teeb mujal), halvustas vaid teataval määral eestlasi ja ka üks segarahvusest vene keelt kodus kõnelev "uuseestlane" jpt.
Nüüd siis kujundatakse laulupeod esialgu suureks rahvaste ja mitmesuguste vähemuste sõpruse laulupidueks. Ega isegi marusotsid ei julge tormata laulupidusid kohe hävitama.

Möödunud korral oli ajakirjanikele ja välisajakirjanikele korraldatud pressikonverents, aga see kujunes selliseks, et seda ei juletud eestlastele üldse näidata-tutvustada. Sest enamus välisajakirjanike olid laulupeost väga pettunud-imestunud, et kuidas Eestis veel korraldatakse selliseid rahvuslikke bakhanaale? Nüüd tuleb muidugi abinõud tarvitusele võtta.

Enne laulpidu räägiti palju sellest, et tuleks esitada ka venekeelseid laule, ka see "uuseestlasest" üliõpilane oli selle poolt. Kui juba eestlased laulavad vene keeles, siis on ju loomulik, et peole tuleks lubada ka venelaste koorid. Täpselpselt nii kui oli okupatsiooni ajal.
Kaasata taheti ka vähemuste koor vikerkaare lipu all. Tõsi, viimasel ajal ei ole sellest enam midagi kuulda, võib-olla ei omandanud nad lihtsalt repertuaari...

Tartus lehvis sini-must-valge kõrval ka Liivimaa kubermangu puna-rohe-valge trikoloor, arvatavasti tehti seda suurest alandlikusest ja ajaloolistel põhjustel.
Aga ma üldse ei imesta, kui tulevastel laulupidudel lehvivad kolm lippu. Euroopa Liidu, Eesti ja vikeraare lipp ja võib-olla veel mõni.
Ja veel, helilooja Alo Mattiiseni viiest isamaalisest laulust ei kuule laulupeo kahel kontserdil mitte ühtegi. Eks ka see ole aja märk, sest Mattiisen on selliste sõnumitega rahvale nüüd lausa nats.

See toimub kõik nii kui EL-is jääb võimutsema liberaaldemoksaatia, aga on juba märke, et see ainuvõim murtakse. Sest Euroopa Parlamenti on pääsenanud päris palju rahvuslasi.
Neid neegreid näidati eelmisel laulupeol rongkäiku vaatamas, sellega kaasa marssimas ja võeti neilt ka mitmed intervjuud.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP